Yeni Evlenenler Mobilyalarını Nasıl Seçmeli?

Evlenmek yeni bir hayat bir yuva kurmak çok güzel şeyler bunlar ancak evliliğe giden bu yol biraz çetrefilli. Bu süreçteki tüm hazırlıklar heyecanlı ve keyifli olduğu kadar stresli de geçebiliyor.

Evlenmek yeni bir hayat bir yuva kurmak çok güzel şeyler bunlar ancak evliliğe giden bu yol biraz çetrefilli. Bu süreçteki tüm hazırlıklar heyecanlı ve keyifli olduğu kadar stresli de geçebiliyor. Düğündü, davetiyeydi, gelinlikti derken zaten uğraşacak bir çok şey var gündemde, bir de evinizin mobilyalarını seçerken bu stresi çekmeyin ya da olabildiğince en aza indirgeyin 🙂 Düğün tarihi yaklaşıyor ve eşinizle yeni bir hayata başlayacağınız ilk evin dekorasyonuna da başlıyorsunuz düğün öncesi yavaş yavaş. İnternetten araştırmalar, bir çok firmayı üşenmeden dolaşmalar, kararsızlıklar.. 
Öncelikle unutmayın, bu sözü muhtemelen duymuşsunuzdur ve gerçekten de öyledir. Sıfırdan bir ev dekore etmek, mevcut bir dekorasyonu yenilemekten çok daha kolay olacaktır, bu yüzden içiniz rahat olsun. Şimdi daha da rahatlamanız için yardımcı olacak ip uçlarını da vereceğiz.

Türk kültüründe maalesef genelde alışveriş kısmında alınacak şeylere müdahele eden, akıl veren çevre çok olur. Bir anlık kapılıp da kendi istediklerinizi sorgulamadan söylenenlere kapılırsanız vay halinize 🙂 Çok kısa bir süre sonra pişmanlıklar, keşkeler başlayabilir. Bu yüzden en başta yapmanız gereken kimseyi dahil etmeden eşiniz ile birlikte kararlar vermek olacaktır. Hem bütçenize hem de her ikinizin zevkine de hitap edecek seçimler yapmak zor görünse de bu yazıyı okuduktan sonra o kadar da zor olmadığını anlayacaksınız 🙂 

 ev dekorasyon fikirleri
Dekorasyon Stiliniz Ne Olmalı?

İlk olarak yapmanız gereken nasıl bir tarzı sevdiğinize karar vermek minimalist sade bir dekorasyon mu, rahatlık ve kullanışlılık mı önemli yoksa klasik daha avangart bir tarzı mı kendinize daha yakın görüyorsunuz. Eşinizle nasıl bir tarz beğendiğinizi karşılaştırarak ve ortak noktayı bularak işe başlayabilirsiniz.
Bütçenize en uygun, doğru ürünleri seçmek.
Evinizde nelere ihtiyacınız varsa bu ürünlerin eksiksiz bir listesini yapmalısınız. Sandalyeden yatağa, mutfak eşyalarından beyaz eşyaya kadar tüm ürünlerin listesini çıkardıktan sonra, piyasada dolaşarak tüm ürünlerin ortalama fiyatlarını yazın. Bunları topladığınızda bütçenizi aşıyorsa daha ucuz alternatifleri olanlara yönelin ya da aralarında zaruri olmayanları sonraya erteleyin. Günümüzde artık her ürünün farklı bütçelere göre pek çok alternatifini bulmak mümkün. Ancak yine de fazla geliyorsa bırakın zaruri olmayanları paranız yettikçe ufak ufak alın. Böylesi çok daha keyifli olacaktır hem de sıkıntıya girmemiş olacaksınız. 

ev dekorasyonu

Evinizi Eşyalarınızı Satın Almadan Önce Belirlemeniz Gerekir

Eviniz kendinize aitse tabi ki daha avantajlısınız. Evinizde istediğiniz tadilatı yaptırabilir, mobilyalarınızı uzun vadeli kullanmaya uygun olarak alabilirsiniz. Kiralık bir evde dekorasyon yapacaksanız da öncelikle evi tutun ki odaların büyüklüğüne göre eşya seçimlerinizi yapın. Elinize bir metre alın ve bütün odaları oralara gelecek eşyaları düşünerek ölçün, hatta bu ölçümlerle bir kroki hazırlayın. Alacağınız kanepe, masa, yatağın boyutlarının ne olması gerektiğini belirleyin. Evdeki kapıların ve koridorların ölçüsü bile mobilyaların geçebilmesi açısından çok önemlidir. Eşyalarınızı satın alırken bu bilgiler size yardımcı olacaktır.
Kiralık ev için perde yaptırırken daha büyük yani daha çok pencereli bir eve taşınabileceğinizi düşünerek iki odanın perdesini aynı yaptırabilirsiniz. Böylelikle bir sonraki eve geçtiğinizde tüm odaların perdelerini baştan diktirmek gerekmez, en azından büyük bir salonun perdesi hazır olur.

renkli dekorasyon

Renk Seçimi

Renk seçiminde beğenileriniz kadar, mekanın yapısal özellikleri de bir o kadar önemlidir. Dar, karanlık mekanlarda açık renkleri daha geniş göstermesi için tercih etmelisiniz, araya pastel tonlarda küçük dekoratif objeler serpiştirebilirsiniz. Dar evlerde daha minimal ve portatif mobilyalar tercih edilirse işiniz kolaylaşacaktır. Geniş ya da bol ışık alan mekanlarda canlı tonları tercih edebilirsiniz. Tercihinize göre geniş mekanlarda da yine açık renk kullanarak güneşin enerjisini evinizde daha uzun süre tutabilirsiniz. Kırmızı renk doğal ahşap ve taşlarla uyumludur, eğer kırmızı renk kullanıyorsanız dekorasyona bunları da katabilirsiniz.  

yatak odası dekorasyonu
Yatak odası; özel bir alandır ve uyumak için tasarlanmış bir yerden çok daha fazlasıdır. Rahat bir yatağın dışında kullanışlı bir gardırop ve eşya saklama üniteleri gibi işinizi kolaylaştıracak mobilyalar kullanmalısınız. Yatak odasında mümkün olduğunca rahatlık ve sükunet hakim olmalıdır ağır renkler kullanmak yerine kontrast ve yumuşak renkler kullanılmalıdır. Mobilyası da mümkün olduğunca sade ve ferah olmalıdır. Yatak odasına girdiğinizde dar karanlık ve bunaltıcı bir ortam olmamalıdır. Odaya farklı renkler ve aksesuarlar ekleyerek romantik bir hava yaratabilirsiniz. Aydınlatmalar da bu noktada önemlidir, loş ışıklar kullanmak direkt ışıktan çok daha iyidir. Ayrıca yatak odalarınızda iklimi de göz önünde tutmalısınız. Kuzeye bakan odalarda, sıcak renkler kullanabilir, güney odalarında ise mavi grubu gibi serinletici renklere yer verebilirsiniz.

sade yatak odası
Çok Amaçlı Pratik Ürünler Kullanmalısınız

Evliliğin ilerleyen dönemlerinde nereye koyacağımızı bilemediğimiz bir sürü ıvır zıvır eşya da birikir. Onları saklayabileceğimiz alanlar bu yüzden önemlidir. Ya da, kalabalık misafirlerimiz geldiğinde onları daha iyi ağırlamak için fazladan yatağa, sehpaya, yemek masasında vs. ihtiyacımız olabilir. Bunları da düşünerek, sadece görsel güzellik değil, hayatınızı da kolaylaştıracak tarzda ürünler seçmeye çalışın. Açılabilir masalar, yatak olabilen koltuklar, hem sehpa hem puf olarak kullanabileceğiniz ürünler vs.. işinize yarayabilir.

fonksiyonel mobilyalar
Mobilyaların Tarzı Kadar Kalitesine de Özen Göstermelisiniz

Ev dekorasyonunuzda sizin için kolaylık sağlayacak bir çok etkeni belirlediniz. Sıra geldi seçeceğiniz mobilyanın kalitesine. Tabi ki kalite artınca haliyle fiyat da artıyor ama en bütçenize uygun olan mobilyanın da ahşabını, döşemenin dikişlerini kumaşını iyi incelemelisiniz. Kolay temizlenen, silinebilir ve dayanıklı kumaşları tercih etmelisiniz. Kadife, keten, deri olabilir, tamamen zevkinize göre şekillenecektir. İskeletinin sağlam olduğundan emin olun, ahşap iskeletler uzun ömürlü olurlar. Dolguda ise formu çabuk bozulmayacak, çok sert ya da aşırı yumuşak olmayan ürünleri tercih edin.

salon dekorasyonu

Ev dekorasyonunda en önemli faktör kişilerin psikolojisidir. Çevremizde gördügümüz nesneler ve objeler bizlere farklı reaksiyonlar verdirir, olumlu yada olumsuz hissettirebilir. Renkler de ruh halimizi değiştiren çok önemli kriterlerdendir. Bu nedenle evinizdeki enerjiyi ve mutluluğu canlı tutacak şekilde zevkinize göre bir dekorasyon yapabilmelisiniz. Eve girdiğinizde ruhunuz sıkılmamalı, daralmamalısınız tam tersine huzurlu ve samimi hissetmelisiniz. Bu dekorasyon koşturmacasına başlayacaklar için şimdiden kolay gelsin diliyoruz. Umarız bu yazı size biraz olsun ışık tutar ve stressiz bir şekilde hayallerinizdeki eve kavuşursunuz 🙂