Posta Seven Meraklılara-3: Postcrossing’i Tanıyor muydunuz?

Posta seven meraklılara özel yazı dizimiz devam ediyor. Ülkemizde de 6668 kullanıcısı bulunan mutluluk hareket Postcrossing’i tanıtıyoruz.

Eğer Postcrossing’den haberi olan 6671 şanslı Türk’ten biri değilseniz, bu yazı özellikle size hitap ediyor. 

paulo magalhaes

Dünyanın dört bir yanından yüz binlerce üyesi bulunan bir site www.postcrossing.com. Basit bir ifadeyle, üye olarak, pek çok ülkeden “gerçek” posta kutunuza her an gelebilecek “gerçek” kartpostallarla hayatınızı renklendiren bir oluşum. 2005 yılında Portekiz’li bir posta âşığı, Paulo Magalhaes tarafından kurulmuş. Kendisi, yandaki fotoğrafta arz-ı endam eden beyefendidir. Bu oluşumun, herhangi bir şekilde “para” ile bir ilgisi kesinlikle yok. Bu daha baştan sevindirici bir haber, öyle değil mi? Tamamen gönüllülük esasıyla işleyen bir mutluluk hareketi bu. Nasıl işler, faydaları nelerdir, bakalım.

Nasıl İşler?

– Site İngilizce. Ama başlangıç düzeyinde bir İngilizceyle bile idare edilebilir muhtemelen. =)
– Üye olup bir profil oluşturuyorsunuz. Profilinizde, size kartpostal yollayacak üyelere kolaylık sağlamak için ilgi alanlarınızdan bahsederseniz iyi olur. Aynı şekilde ne tür kartlardan hoşlanmadığınızı da yazabilirsiniz, tabii.
– Sisteme adresinizi yazıyorsunuz. Kesinlikle profilinizde görünmüyor.
– Şimdi başlama zamanı =) Kart göndermek üzere 5 adres alıyorsunuz siteden. Bunlar tamamen rastgele o anda karşınıza çıkıverecek adresler. Bunların her biri için bir de kod numarası veriliyor. Bu kod numaraları önemli. Yolladığınız kart ulaşınca karşıdaki üye bu kodu sisteme giriyor. Böylece sistemde sizin gerçekten bu adreslere kart yolladığınız onaylanıyor. İşte böylece sizin adresiniz de başka bir üyeye veriliyor. Çünkü siz birini mutlu ettiniz ve mutlu olmayı hak ettiniz =)
– Postada kaybolmalar yaşanabiliyor elbette ama ortalama olarak sizin yolladığınız kart sayısıyla aldığınız kart sayısı başa baş gidiyor. ( Bazen aldıklarınız daha fazla bile oluyor. Belli ki postada kaybolma ihtimaline karşı, kullanıcıları küstürmemek için önlemler de alınmış.)
– Bir kartınız ulaştığında size maille bilgi veriliyor. Bu mailde alıcının mesajı da var. Bu an, bambaşka bir sevinç. Her ulaşan kartınızdan sonra yeni bir adres anlamanız mümkün oluyor. Kart yolladıklarınızdan cevap gelmiyor; size başka kişilerden tamamen tesadüfi bir belirlenimle kart geliyor. Böylece zincir devam ediyor. 
postcards
Güzellikleri Neler?

– Zamanla, özellikle Rusya, Finlandiya, Amerika, Almanya, Hollanda, Çin gibi Postcrossing’de çok kullanıcısı olan bazı ülkelerle ilgili zihninizde bir “karakter” oluşuyor. Amerikan kültürünün ne kadar kaotik olduğunu gösteren her telden kartlar yanında, Rusya’nın kesinlikle “masal” kavramından koparamayacağınız ruhunu hissedebiliyorsunuz. Çİn’in ejderhasını, Portekiz’in meşhur horozunu tanıyorsunuz. Favori kartpostal serileriniz oluşuyor her ülkeden.

– Kartpostalların süslenme bçimleri, üzerlerindeki inanılmaz güzel yazılar, bu tür şeyleri seven bünyeler için vitamin niteliğinde. Birbirinden güzel ve enteresan stickerlarla, desenli bantlarla, hatta bazen bizzat yollayanın çizimleriyle süslenmiş kartpostalların önü kadar arkasdlarının da birer dünya olduğunu keşfediyorsunuz.

– Pullar… Özellikle koleksiyoner bir ruhsanız, teknolojinin pullara neler yaptığını görmeye hazır olun! Kabartmalı, ışıltılı, seri pullar sizi heyecandan delirtebilir! Bir de Hollanda’da Postcrossing için özel bastırılmış pullar var. Bunlar, sizin için apayrı bir sürpriz olacak.

– Hayatınızda adını hiç duymadığınız ada ülkeleri, özerk bölgeler, şehirler duyuyorsunuz. Bir kez daha -belki de bazılarımız için ilk defa- dünyanın haritalarda epey epey küçültülmüş olduğunu anlıyorsunuz. 

postcrossing by lettipaa

– Dünyada usul, kartpostlları zarfsız yollamak biçiminde. Bazen zarflar aldığınız da oluyor ama. İçlerinden kitap ayraçları, bileklikler, fazladan pullar, o ülkenin madeni parası gibi şirin küçük hediyeler çıkabiliyor. Tabii, siz de benzer güzellikler yaparsanız çok iyi olur =)
 
– Mektup arkadaşı olmak isterseniz, üye profillerindeki ilgili bölümden mesaj atarak bu talebinizi kibarca bildirebilirsiniz. Size de nadiren de olsa böyle talepler gelebilir. Genelllikle kullanıcılar tesadüfi ilerleyişi benimsediklerinden bu tür mesajların sizi taciz etmesinden ya da çok sık karşınıza çıkmasından korkunuz olmasın.

“Tut-i mucize-gûyem, ah ne desem laf değil!”* Posta severim, diyenleriniz mutlaka keşfetmeli.

* Mucizeler bildiren papağanım ben, dediklerim boş laf değil =)