Mutfakta Organik Boya Üretimi

Evdeki malzemelerimizle üretebileceğimiz neler var neler.. Şimdi bunlara bir yenisini daha ekliyoruz; organik, soft renkli, doğal mı doğal boyalar. Aldığınız portakallar çürük çıktı veya dolapta yumuşadıysa, ıspanaklarınız pancarlarınız dolapta çok beklediyse sakın çöpe atmayın! Pek de sağlıklı bulmadığımız gıda boyalarının yerine, işte size organik gıda boyası malzemesi 🙂

Evdeki malzemelerimizle üretebileceğimiz neler var neler.. Şimdi bunlara bir yenisini daha ekliyoruz; botanik, soft renkli, doğal mı doğal boyalar. Aldığınız portakallar çürük çıktı veya dolapta yumuşadıysa, ıspanaklarınız pancarlarınız dolapta çok beklediyse sakın çöpe atmayın! Pek de sağlıklı bulmadığımız gıda boyalarının yerine işte size organik gıda boyası malzemesi 🙂 Mesela pancardan yapacağınız boya ile pembe pembe kurabiyeler pişirebilirsiniz.

dogal renkli kekler

Ayrıca bu hazırlayacağınız boyalarla kumaş ve ev yapımı geri dönüşümlü kağıtlarınızı da boyayabilirsiniz. Kağıt tutkusu başlıklı yazımızda evde geri dönüşümlü kağıtlarınızı nasıl üreteceğinizi anlatmıştık. İşte o kağıtları bu yazıda anlatacağımız boyalarla çok tatlı renklere dönüştürebilirsiniz 🙂 El yapımı kağıtlarınızın renk yelpazesini genişletmek için potansiyel diğer boyama tekniklerini düşündüğünüzde size en yakın olan şey mutfak!

gıda boyası

Doğal boyalar üretmek için yenilebilir bitkiler kullanırken, bitkinin yenilebilir bölümünü seçmek yerine saplarını veya kabuklarını da kullanabilirsiniz. Bir bitkinin iç kısımlarını kullanmak yerine yenmeyen yerleri çok daha iyi renk verirler. Doğal boya üretiminde en çok kullanılan meyve ve sebzeler; pancar, kırmızı lahana, nar, soğan kabuğu, ıspanak ve portakal kabuklarıdır.

botanik boya

Boya yapımı tariflerini anlatmadan önce hazır gıda boyaları ile evde yapılanlar arasında fark diyebileceğimiz bir durum var bunu da belirtelim. Evde yapılan boyalar sezona veya bitkinin yetiştirildiği koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilirler. Kimi zaman beklenildiği kadar belirgin renk vermeyebilirler. Tarife uyduğunuz halde istediğiniz sonucu alamadıysanız nedeni budur, yapamadım diye düşünmeyin 🙂

Genel olarak meyve ve sebzelerden boyayı onları suyun içinde bolca kaynatarak elde ediyoruz. Kek ve kurabiyelerde kullanacağımız zaman içerisine şeker de ilave ediyoruz. Bir tencereye kullanacağınız meyve veya sebzeleri koyuyorsunuz, yaklaşık iki katı kadar su ilave edip bir saate yakın kaynatıyorsunuz.

gida boyasi yapimi

Yaban mersini, böğürtlen ve kırmızı lahanadan tatlı mavi renkler oluşturabilirsiniz. Ahududu, kırmızı lahana ve pancar ile kırmızı mor tonlarını yaratabilirsiniz. Portakal, limon kabukları ve havuçtan sarı ve turuncu tonlarını elde edebilirsiniz. Elbette yeşil rengini de en güzel ıspanaktan elde edebilirsiniz.

Örneğin; kırmızılı pembeli kurabiyeler için 3 orta boy pancar içe 3 yemek kaşığı şekeri kaynatıyoruz. Rengini açmak isterseniz içine biraz süt katabilirsiniz. Turuncu renk elde etmek için bir kaç havucu ve portakal kabuklarını yine bir kaç kaşık şeker ile beraber kaynatmanız gerekiyor. Hazırladığınız tüm bu karışımları bir kavanozda buzdolabında bekleterek uzun süre kullanabilirsiniz. Yapacağınız hamur işinde verdikleri renge göre ne kadar kullanacağınıza karar verebilirsiniz. Ancak genelde iki üç kaşık atmanız yeterli oluyor. Farklı meyvelerden ve çıkan sonuçlardan bir kaç örnek vermek gerekirse;

meyvelerden boya

AVAKADO YAPRAĞI

screen-shot-2017-04-06-at-3-00-35-pm.png

Renk – orta kahverengi
Malzemeler – 4-5 avokadanın derisi + 2 bardak su
Kaynatma Süresi – 45 dakika
Çıkan Sonuç – ¾ su bardağı orta koyulukta boya

NOT- Boya başlangıçta soluk bir kahverengi renk olacaktır ve tamamen konsantre edildiğinde sıcak, zengin bir kahverengi olacaktır.

SOĞAN KABUĞU

organik gıda boyası

Renk – Sarı – Turuncu
MALZEMELER – 1 su bardağı hafif sıkıştırılmış kuru soğan kabukları + 2 ¼ su bardağı su
Kaynatma Süresi – 20 dakika
Çıkan Sonuç – 1 fincan orta koyulukta turuncu boya
NOT – Soğan kabukları kaynadıkça giderek yarı şeffaf hale gelir. Boya ilk başta altın rengi gibi daha koyu olur bu nedenle uzun süre kaynatmıyoruz.

NAR KABUĞU

gıda boyası yapımı

Renk- Kırmızı kahverengi ile Magenta
Malzemeler – 1 büyük nar + 1½ su bardağı su
Kaynama Süresi – 30 dakika
Çıkan Sonuç – ½ fincan canlı renkte boya
NOT – Nar suyu başlangıçta soluk kırmızı-kahverengi olacaktır. Son boya rengi opak bir magentadır. Kabuk yapısal bütünlüğünü tamamen kaybetmeden ve gevşemeye başlamadan önce kaynatmayı bırakın.

ev yapimi boya

İşte mutfağınızı bir kimya laboratuvarına dönüştürerek kolayca sağlıklı ve doğal boyalar üretebilirsiniz 🙂

Kaynak: http://www.paperslurry.com/