Meraklısı İçin Tarihi Kılıç Kullanma Sanatı

Kılıç yüzyıllardır insanlar tarafından tasarlanan, geliştirilen, evrilen ve bugün hala kullanılan insanlık tarihinin en önemli objelerden biri. Kılıcın günümüzdeki kullanımlarından, eskrimden yola çıkarak tarihi kılıç kullanma sanatından bahsetmek istedik. Amacı nedir? Neye yarar? Neler gerektirir? Meraklıları sorularının cevaplarını bu yazıda bulabilirler.

Kılıç yüzyıllar önce insanoğlunun hayatına girmiş ve o zamandan bu yana geliştirilen, evrilen ve bugün hala kullanılan insanlık tarihinin en önemli objelerden biri. Kılıcın günümüzdeki kullanımlarından, eskrimden yola çıkarak tarihi kılıç kullanma sanatından bahsetmek istedik. Amacı nedir? Neye yarar? Neler gerektirir? Meraklıları sorularının cevaplarını bu yazıda bulabilirler.

Kılıcın neye benzediğini ve ana kullanım amacını biliyoruz. Uzun, sivri, keskin bir metalden yapılan kılıçlar genelde saldırma ve savunma amacıyla kullanılır. Ancak bu tanım, tarihi kılıç kullanma sanatından bahsederken yetersiz kalıyor. Kılıç aslında çok daha geniş bir tanım gerektiriyor. Şöyle diyebiliriz: Kılıç eski çağlardan kalma bir silah olmanın ötesinde, tarihe yön veren, toplumların kaderini şekillendiren, felsefe ve efsanelerle örülü bir spor, sanat, strateji ve bilim objesidir.

kilicBir spor olarak kılıç sallamak: Tarihi Eskrim

Bir spor dalı olarak eskrim insanların düellolar ve savaşlara hazırlanması için kurallara oturtulmuş, uygulamada ise keskin olmayan kılıçlar kullanılmış ve teknikler geliştirilmiş. Kas gücünden çok beceri, atiklik ve bilgi önem kazanmış. İspanya’nın Toledo şehrinde doğan eskrim özellikle Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya’da popülerleşmiş ve 1896 yılından itibaren olimpiyat oyunlarında yer almaya başlamış.

Eskrim için kılıçların satrancı deniyor. Centilmenliğin ön planda tutulduğu eskrim bir spor olarak değerlendiriliyor. Fiziksel kondisyonun yanı sıra, strateji ve oyun kurma gibi faktörlerinde önemli görüldüğü, işin içinde kılıç olmasına rağmen en güvenli sporlardan biri.

Eskrim sporu, vücudun atletik bir yapıya kavuşmasını sağlıyor. Refleks hızını arttırıyor ve atiklik kazandırıyor. Rakibinizi tanıyıp, kullanacağınız teknik ve stili ona göre belirlemeniz gerekiyor. Konsantrasyonu arttırıyor. Çabuk, birkaç hamle sonrasını hesaplayarak ve stratejik düşünmeyi gerektiren eskrim, çok hızlı oynanan bir satranç oyununu andırıyor.
 

kilic3.jpg Günümüzde kılıç kullanmak eskrimden ibaret değil

Tarihi kılıç kullanma sanatını eskrimden ayıran nokta ise sportif bir eylem olmasına rağmen, eskrimle kıyaslandığında  – tabiri caizse – daha fazla masa başı mesai gerektirmesi. Tarihi kılıç sanatı meraklıları sadece idman yaparak değil, araştırarak, okuyarak, izleyerek, tarihi deşerek, kısaca bu sanatın kültürüne hakim olmaya çalışarak kendilerini geliştiriyorlar.

Savaş stratejileri, ateşli silahlar öncesi savaş sanatları, felsefe, mitoloji, efsaneler, liderler, coğrafyalar, iklimler, buluşlar… Hepsi tarihi kılıç kullanma sanatının ilgi alanına giren oldukça geniş konular. Eskrim de ise böylesine dallı budaklı bir bilgi ve kültürel birikim gerekliliği yok. Kuralları bilmeniz, formda kalmanız ve bu sporun genel adabını öğrenmeniz yeterli.

Kılıç basit bir obje gibi görünebilir gözümüze. Halbuki biraz üstüne düşündüğümüzde farkederiz ki, toplumların metal işlemeciliğinden yola çıkıp, öncelikle savunma ve saldırma amacıyla tasarladıkları, geliştirdikleri ve kendilerine göre tekrar şekillendirdikleri kılıçlar zaman içinde gelişen bir kültürü, görgüyü ve anlayışı beraberinde getirir. İşte bu yüzden kılıç artık ilk zamanlarındaki amacı için kullanılmıyor olsa da, kılıç kullanma sanatının bize öğretebilecekleri oldukça fazla.

hema
HEMA da neyin nesi?

Tarihi kılıç kullanma sanatı meraklıları HEMA’yı duymuş olabilirler, ya da biraz kurcaladıklarında mutlaka karşılaşacaklardır. Tanıtalım: HEMA, Historical European Martial Arts’ın, yani Tarihi Avrupa Savaş Sanatları’nın kısaltması. 19. yüzyılın sonlarına doğru Avrupa’da aristokrat ve akademisyenlerin tarihi kılıçlara olan ilgisinin artması ile biraraya gelen bu pek kalabalık olmayan tarihi savaş sanatı meraklıları HEMA toplulukları olarak anılmaya başlamışlar ve tek bir çatı altında toplanmışlar.

Günümüzde HEMA, Tarihi Avrupa Savaş Sanatları alanındaki araştırmaları destekleyen, bu konudaki eğitimlere önem veren, düellolar düzenleyen ve meraklılarının ortak noktasını oluşturan bir organizasyon olarak işlevine devam ediyor.

kuzgun akademi
“İyi, güzel de, ben tarihi kılıç kullanma sanatını nasıl icra edeceğim?”

…diyorsanız; sizi Kuzgun Akademi ile tanıştıralım. Kuzgun Akademi Tarihi Kılıç Kullanma Dersleri, Sahne Dövüşü (Stage Combat) Dersleri, Tarihi Okçuluk Dersleri alabileceğiniz, bu konularla ilgili araştırmalar yapabileceğiniz, diğer tarihi savaş sanatı meraklılarıyla tanışabileceğiniz Türkiye’deki yegane mekan. FRP ve LARP (Live Action Role Playing) günleri de düzenliyorlar. Ayrıca, meraklılarının havaya girebilmesi için bir Kostüm Departmanı da kurmuşlar.

Kuzgun Akademi ve Tarihi Kılıç Kullanma Sanatı hakkında daha detaylı bilgiyi buraya tıklayarak edinebilirsiniz.