Merak Ettik 2 – Dijital fotoğraf makinesi nasıl seçilir?

Fotoğrafçılığa merak saranların ilk gündem maddesi genellikle “bir fotoğraf makinesi satın almak” oluyor. Seçenekler arttıkça kafalar da karışıyor. “Keşke fotoğraf makinesinin kılavuzu gibi, bir de fotoğraf makinesi satın alma kılavuzu olsa…” diyenlerdenseniz, bu yazı sizin için!

Fotoğrafçılığa merak saranların ilk gündem maddesi genellikle “bir fotoğraf makinesi satın almak” oluyor. Seçenekler arttıkça kafalar da karışıyor. İnsan içinden “keşke fotoğraf makinesinin kılavuzu gibi, bir de fotoğraf makinesi satın alma kılavuzu olsa…” diyor. İnternet ise pek çok konuda olduğu gibi, bu gibi araştırmalar için de pek çok kaynak barındırıyor. Bizim de bu çorbada tuzumuz bulunsun istedik.

Bir fotoğraf makinesi almaya karar verdiniz. Aklınızda birçok soru var. Öyleyse birkaç soru da biz ekleyelim. Doğru fotoğraf makinesini seçmenin yolu doğru soruları sormaktan geçiyor. Şu soruları kendinize sorarak başlayabilirsiniz.

manzara Ne çekmek istiyorum?
  • Kişisel fotoğraflar (ailem, arkadaşlarım, özel günler, tatil anıları, vs.)
  • Manzara
  • Küçük objeler (makro diye tabir edilen minik çiçekler, böcekler, su damlacıkları, vs.)
  • Portre

Bu liste sonsuza dek uzayabilir… Hayal gücünüze kalmış.

Fotoğraf makinemi ne sıklıkla kullanacağım?

  • Her gittiğim yere taşırım, her gün kullanırım.bavul
  • Sadece tatillerde, gezmelerde, doğumgünlerinde.
  • Fotoğraf gezilerinde.

En fazla ne kadar ağırlık taşıyabilirim?

  • Aman ağır olmasın, ben cebime atabileceğim minik bir şeyler bakıyorum.
  • Sırt çantamda taşıyacağım en fazla 2-3 kilo.
  • Farketmez, gerekirse ekipmanımı tekerlekli bir bavulda taşırım.

Fotoğraflarımı bastıracak mıyım? Dijital ortamda mı arşivleyeceğim?

  • Devasa boyutlarda baskılar yapıp, tüm duvarlarımı fotoğraflarımla süslemek istiyorum.
  • Baskı mı kaldı? Bilgisayarımın ekranından bakarım. En olmadı dijital çerçeve kullanırım.

Geldik o malum soruya. Bütçem nedir?

  • 200 TL … 20.000 TL

Bu soruları cevaplamak en azından neye ihtiyacınız olduğu konusunda net bir karara varmanızı sağlayacaktır. İhtiyaçlarınız doğrultusunda iki ana seçenek arasından birini tercih edebilirsiniz: Kompakt ve DSLR.

DSLR mı Kompakt mı? Kompakt mı, DSLR mı?

DSLR (yani Digital single-lens reflex camera) oldukça teknik bir terime karşılık geliyor. Bu terimden bizim anlamamız gereken ise, profesyonel veya yarı-profesyonel fotoğraf makineleri. DSLR makinelerde ayarlarınızı manuel veya otomatik olarak belirleyebilirsiniz. Ayrıca bu makinelerde objektif değişimi mümkündür.

Kompakt makineler de ise sadece otomatik ayar seçenekleri bulunur. Fotoğraf makinesi tüm ayarları yapar ve size sadece çekmek kalır. Temel fotoğraf bilgisi gerektirmeyen amatör makinelerdir. Objektif değişimi mümkün değildir.

Bir de, son zamanlarda revaçta olan SLR-like fotoğraf makineleri var. Bunlar kompakt ve DSLR ortasında kalan, kararsız meraklılara yönelik ara bir tip fotoğraf makinesi. Bu makinelerde manuel ayarlar yapılabiliyor, ancak objektif değişimi mümkün değil.

Gündelik ve kişisel kullanımlar için kompakt, profesyonel çekimler için ise DSLR makineler uygun olacaktır. Şayet fotoğrafa duyduğunuz merak sizi bir fotoğrafçılık kursuna, fotoğraf kulüplerine ve fotoğraf gezilerine yöneltecekse, alacağınız makineden teknik ve sanatsal beklentileriniz yüksek olacaksa, o zaman DSLR makineler sizin için daha uygun olabilir.

kompakt

Eğer fotoğraf makinem hafif olsun, küçük olsun diyorsanız kesinlikle kompakt makineleri tercih etmelisiniz. DSLR makinelerin ikinci bir objektifi, yedek bataryalar, lensleri, tripodu derken ekipmanınızın ağırlığı giderek artabilir. Bu da fotoğraf makinenizden beklediğiniz portatifliğe engel olacaktır.

Bütçe meselesine gelince… Kompakt makineler DSLR’lara göre daha uygun fiyatlıdır. Yine de alternatifler o kadar fazla ki, ucuzundan bir DSLR ile canavar gibi bir kompakt makinenin fiyatları birbirine yakın olabilir.

 4 megapiksel mi? 42103748 megapiksel mi?

İster kompakt ister DSLR olsun, fotoğraf makinelerinin ilk bahsedilen özelliği kaç megapiksel ile çekim yaptığıdır. Fotoğraf makinenizi aldığınızda da meraklıların size yöneltecekleri ilk sorulardan biri “kaç megapiksel?” olacaktır. Peki, tam olarak nedir bu megapiksel mevzusu?

Megapiksel, fotoğraflarınızın çözünürlüğünü belirleyen değerdir. Görüntü piksel adı verilen noktacıklardan oluştuğunu düşünecek olursak, düz mantıkla megapiksel ne kara yüksek olursa çözünürlük de o kadar yüksek olacaktır. Ancak megapikselin yüksekliği, görüntünün daha kaliteli olacağı anlamına gelmez, sadece etkileyen unsurlardan biridir.

Megapiksel değeri fotoğrafın boyut olarak büyüklüğünü belirtir, yani bir fotoğrafta bulunan toplam piksel sayısını. Örnek verecek olursak; 10 mp ve 5.2 mp özelliğine sahip iki farklı fotoğraf makinesinde çekilen fotoğraflardaki tek fark ebat olacaktır.

Ancak fotoğraflarınızı – özellikle büyük boyutlarda – bastırmaya niyetliyseniz, o zaman megapiksel sizin için oldukça önemli bir özellik olur.

video.jpg Video çekmek ya da çekmemek

Artık hemen hemen her fotoğraf makinesinde video çekebilme özelliği var. Fotoğraf makinenizi seçerken bu özelliği de göz önünde bulundurmalısınız. Fotoğrafın yanı sıra videoya da meraklıysanız, alacağınız makinenin video performansını ve görüntü kalitesini de incelemeyi unutmayın.

Hafıza kartı

Özellikle video çekmek için de kullanacağınız bir fotoğraf makinesi almak niyetindeyseniz, hafıza kartı seçiminin önemi artacaktır. Hafıza kartının kapasitesinin yanı sıra, okuma ve yazma hızının da yüksek olması avantajlı olacaktır.

Son olarak belirtelim ki, yedek bir batarya ve hafıza kartı, zaman zaman can simidi görevi görebilir.

Fotograf makinesi seçiminde yukarıda anlattıklarımızın faydalı olacağını umuyoruz. Yine de, fotoğrafa yeni başlayacak olan meraklıların bir Temel Fotoğraf Kursu’na katılarak detaylı bilgi almalarını öneriyoruz.

Meraklısı İçin’de listelenen fotoğrafçılık kurslarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Merak Ettik yazı dizisinin ilk yazısı “Merak Ettik 1 – Değişik kültürlerde hobiler”i okumak için buraya tıklayın.