Korsan hobiler 4 – Dispatchwork: Lego ile yama

Yine şehirleri rötuşlayarak, kişiselleştirerek, elinizdekileri geri dönüştürerek zaman geçirebileceğiniz bir korsan hobi bulduk. Korsan hobiler serimizin bu yazısına nostaljik bir akım ilham verdi: Dispatchwork. Buyrun size gri, tozlu, yıkık ve çatlak duvarları renklendirmek için yeni bir alternatif daha.

Yine şehirleri rötuşlayarak, kişiselleştirerek, elinizdekileri geri dönüştürerek zaman geçirebileceğiniz bir korsan hobi bulduk. Korsan hobiler serimizin bu yazısına nostaljik bir akım ilham verdi: Dispatchwork. Buyrun size gri, tozlu, yıkık ve çatlak duvarları renklendirmek için yeni bir alternatif daha.

dispatchwork Dispatchwork Almanya ve Danimarka ortak yapımı olan bir sokak sanatı akımı. Danimarka’nın Kopenhag şehrinden bir marangoz 1934’te Lego’yu icat ediyor ve 1947’den bu yana bugünkü haliyle bildiğimiz plastik ve rengarenk legolar üretiliyor. Almanya, Berlin’den Jan Vormann adlı sanatçı ise Legoları yerleştirme (enstalasyon) olarak da betimleyebileceğimiz bir sokak sanatı olan Dispatchwork’un ana maddesi olarak kullanıyor.

dispatchworkVormann’ın başlattığı dispatchwork akımı önünü alamamış ve dünyaya yayılmış durumda. Bunun üzerine, sanatçı çalışmalarını bir proje çatısı altında birleştirmiş. Ortaya www.dispatchwork.info adlı internet sitesi çıkmış. Korsan hobi meraklıları bu site üzerinden diğer meraklılarla buluşabiliyor. Toplantılar düzenlenip, uygulamalar yapılıyor. Sitenin başarılı olduğu bir diğer nokta ise bir dünya haritası üzerinde dispatchwork’ünüzün lokasyonunu işaretleyip fotoğraflarıyla paylaşabilme imkanı sunması. Haritada dispatchworkTürkiye’de işaretlenmiş herhangi bir dispatchwork çalışması görünmüyor. Ancak, biraz ironik olsa da, İzmir’de Forum Bornova AVM’inde bir dispatchwork örneği bulunuyor. Haritaya bi’ el atmak isterseniz, dünyanın dört bir tarafındaki örnekleri de inceleyebilirsiniz. Dispatchwork uygulamalarına rastlayabileceğiniz birkaç şehir adı verelim ki iştahınız kabarsın: New York, Amsterdam,Belgrad, Zürih, Barselona, Venedik, St. Petersburg, Tel Aviv, Aarhus adreslerden sadece birkaçı.

dispatchworkÇocukların oyuncakları rengarenk ve parlakken, neden yetişkinlerin şehirleri gri, mat, donuk ve sevimsiz? Halbuki şehirleri çocuklarla da paylaşıyoruz. Dispatchwork işte tam da bu ayrımı birleştiren noktada duruyor. Aynı zamanda, hem çocukların hem de yetişkinlerin uygulayabileceği bir korsan hobi olarak da meraklılarını cezbetmeye devam ediyor. Legoların çok küçük yaşlardan itibaren mimari ve inşa konularında kazandırdığı temel beceriler sayesinde, dispatchwork her yaştan korsana hitap eden bir hobi.dispatchwork
 
 Legolar katı, sağlam ve mükemmel şekil alıyorlar. Bir yandan da, aslında dispatchwork akımının esas amacına, yani yeniden inşa ederek onarmaya, zıt bir özelliklere sahipler. Sabit değiller, kolayca tamir edilebiliyorlar, sökülebiliyorlar, yerinden oynatılabiliyorlar, hatta yıkanabiliyorlar da. Dispatchwork legonun yapısı itibariyle beraberinde getirdiği özelliklere karşı bir duruş sergilemiyor. dispatchworkAksine, bu yer değiştirebilme unsurunu yaşam alanlarımızın yapımı ve onarımı için bir şans olarak değerlendiriyor.

Pek çok şehirde hayata geçirilmiş dispatchwork çalışmaları kültürel mirasların, tarihi alanların, restore edilmiş yerlerin ve daha birçok alelade mekanın duvarlarına sızıyor. Aynı şehirde yaşayan insanların paylaştığı alanlarda rengarenk onarılmış köşeler oluşturuyor.

Dispatchwork şehir yapılarındaki aşırıya kaçarak dayatılan ciddiyeti reddediyor ve bu durumla dalga geçiyor. Tüm bu katılık ve sertliğe rağmen yaratıcılığınızı konuşturabileceğiniz bir sürü olanağın varlığının altını çiziyor. Dahası, kendi gerçekliğinizi tasarlamanız ve anlamlandırmanız için katılımı teşvik ediyor.
 

Dispatchwork nasıl yapılır?

dispatchworkÇocukluğunuzdan kalan legolarınızı torunlarınıza da saklayabilirsiniz tabi, ama en azından bir kısmını yaşadığınız şehre bir korsan hobi kazandırmak için dispatchwork’e adamak da bir seçenek. Peki nasıl yapacaksınız?

Evde torunları bekleyen legoların bir kısmını kullanabilir veya yeni legolar alarak başlayabilirsiniz. Eğer nispeten kalıcı bir dispatchwork yapmak istiyorsanız, bir silikon tabancasına ihtiyacınız olabilir. Malzeme listesinin son maddesinde ise bir duvar çatlağı yer alıyor.

dispatchworkMekanı belirledikten sonra tek yapmanız gereken legolarınızı alıp sokakta belirlediğiniz alanı kaplayacak bir duvar örmeniz. Ördüğünüz duvarı silikon tabancanız yardımıyla sabitlediniz mi, tamamdır! Yeni başlayanlara küçük alanlar seçmelerini öneriyoruz.

dispatchworkLegoların kapı, pencere gibi parçalarını da korsanlıklarınıza alet edebileceğiniz gibi farklı boyutlarda legolar da kullanabilirsiniz. Mekana uygun bir renk skalası belirleyerek çalışmalarınızda sanatsal becerilerinizi de konuşturabilirsiniz. Ayrıca eliniz alıştıktan sonra, çantanızda, cebinizde irili ufaklı legolar taşımanızı tavsiye ederiz. Gözünüze batan çatlakları derhal yamamak için hazırlıklı olmanızda fayda var.
 
dispatchworkSon olarak, dispatchwork çalışmanızın fotoğrafını çekmeyi ve adresi not etmeyi unutmayın. Dilerseniz çalışmanızı www.dispatchwork.info sitesinde paylaşabilir, haritaya yeni bir yer ekleyebilirsiniz.