Vloggerlık Nedir? Nereden Başlanmalı?

Vloggerlık ne demek? Nasıl vlogger olunur? Gelin bu soruların cevaplarını inceleyim.

Her ay bir milyardan fazla insan YouTube’u ziyaret ediyor ve her gün yedi milyardan fazla video izleniyor. Facebook da video içerikleri konusunda gittikçe kendini geliştiriyor. Facebook Ocak 2016’da, 8 milyondan fazla video içeriklerinin olduğunu ve Facebook üzerinden günde 100 milyon saatten fazla videonun izlendiğini açıkladı.

sosyal medyada vloggerlık

Bunun dışında Twitter’da Periscope, Amazon’da Twitch, Instagramda canlı yayın ve daha bir çok canlı yayın akışı olan platformlar ortaya çıktı.

Eğer hala video içeriği oluşturmak için bir şeyler yapmıyorsanız, muhteşem bir fırsatı kaçırıyorsunuz demektir. Video kullanan bloggerlar büyük bir kitleyi cezbetmek ve kendilerini rakiplerinden ayırmak için önemli bir avantaja sahip oluyor. Videolar sayesinde takipçileri ile çok daha samimi ve gerçekçi bir iletişim kurabiliyorlar.

Nasıl iyi bir youtuber olurum diyorsanız bu yazımızda sizlere ihtiyacınız olan bilgilerin bir kısmını anlatmaya çalışacağız. Bu detaylı bir konu olduğu için diğer merak edilenleri sonraki yazılarımızda paylaşacağız.

Vlogger Nedir?

Vloggerlık Mı? Bloggerlık Mı?

nasil vlogger olurum

En basit şekliyle vlogger bir blog yazarına benzer, ancak bloggerdan farklı olarak insanlara anlatacaklarını yazmak yerine videoya kaydederek paylaşır. Günlük, haftalık veya kendi belirledikleri aralıklarla aktarmak istedikleri deneyimlerini, yaşadıkları ilginç şeyleri düzenli olarak takipçileriyle paylaşırlar.

Peki bloggerlık mı yoksa vloggerlık mı daha iyidir, insanlar hangisini tercih eder diyorsanız bu sorunun cevabı çok basit. Aslında normalde blog yazıyorsanız ikisi arasında seçim yapmak zorunda da değilsiniz. Metinlerinizi, resimleri ve videoları birleştirmek, içeriğinizi sunma şeklinizde size daha fazla esneklik kazandırır. Daha iyi bir kullanıcı deneyimi oluşturur ve takipçilerinizin size ulaşması için daha geniş bir erişim alanı sağlar. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi takipçileriniz ile daha samimi bir diyalog kurabilirsiniz, sizi daha iyi tanıma fırsatı bulurlar. Kullandığınız jest ve mimikler, konuşma tarzınız insanları yazıdan daha çok etkiler ve sizi kendilerine yakın hissederler.

Video Blog İçeriklerimi Nerede Toplamalıyım?

Bütün bunları yapmak için, içeriğinizin tamamını yayınladığınız bir merkez oluşturması için, kendi web sitenize sahip olmanız gerekir. Bunun için WordPress’i kullanabilirsiniz çünkü internetin% 25’i WordPress tarafından destekleniyor. Videolar ve YouTube ile de kolayca entegre olabilen, ücretsiz ve açık kaynaklı bir platform.

başarılı video bloggerı olmak

WordPress’in çalışması için bir domain ve web alanı gerekiyor. Domain, sitenize erişmek için kullanıcıların tarayıcılarında yazacakları adrestir. Web yani sunucu alanı, içeriğinizi çevrim içi herkes tarafından erişilebilir olacak şekilde depolayacağınız yerdir.

İlerleyen aşamalarda belki bu işten biraz para kazanmaya başladığınızda, sitenizi geliştirebilmek için web yazılım firmalarına başvurabilirsiniz. WordPress’in nasıl kurulacağı ile ilgili detayları anlatan kılavuzu internetten bulabilirsiniz.

Video Bloglarımı Nerede Yayınlamalıyım?

Video günlüğü için hangi platformun kullanılacağınızı merak ediyorsanız, YouTube muhtemelen en iyi seçim olacaktır. Dünyada binlerce YouTube yıldızı, kendi kanallarındaki reklam gelirlerinden yılda 100.000 dolara yakın para kazanabiliyorlarmış. Ayrıca internette en sevilen video sitesi de Youtube. Ayrıca sürekli olarak 3D videoları, 360 derecelik videoları ve daha fazlasını destekleyecek yenilikler yapıyorlar.

youtube vlog

YouTube, geniş bir kitleye anında erişiminizi sağlar. Ayrıca Facebook sayfanız da videolarınızı paylaşmak için alternatif bir yer ve ekstra erişim elde edebilmeniz için faydalı bir platform olacaktır. Çünkü, YouTube’tan farklı olarak Facebook, videoları haber akışında otomatik olarak görüntülüyor ve Youtube oynatmadan sadece 3 saniye sonra bunu tam bir görüntüleme olarak sayıyor.

Video İçeriği Oluşturmak İçin Hangi Ekipmanları Kullanmalıyım?

Başlangıçta donanımlı kamera ekipmanlarına yatırım yapmanız gerekmiyor. Bunun yerine bilgisayarınızın veya cep telefonunuzun kamerasını kullanarak da bir şeyler çıkarabilirsiniz. Şimdilerde gelişen teknoloji sayesinde cep telefonu ve bilgisayarlarımızdaki kameralar da gayet iyi durumda. Telefonlarımızın kameraları da artık yüksek çözünürlüklü yayın yapabilecek kapasitede, tek problem hafızasının çabuk dolması. Bu sorunu çözmek için de harici veri depolama aygıtlarının ve bilgisayarınızın yanınızda olması gerekiyor.

video blogging icin başlangıç ekipmanı

Ya da farklı bir çözüm olarak başlangıçta ekipman satın almak istemiyorsanız ama yine de profesyonel kameralar ile çalışmak istiyorum diyorsanız, ekipmanları uygun fiyatlara kiralayabileceğiniz yerler var. Ayrıca ekipmanları nasıl kullanacağınız ve hangi amaç için hangi ekipmanın uygun olacağı konusunda da sizleri yönlendiriyorlar. Mesela gezerek çekeceğiniz video içerikleri oluşturacaksınız GoPro kameralar sizin için en uygun ekipman olacaktır. Başlangıç için Handycam kameralar da yeterli olacaktır. Seçeceğiniz ekipmanların 4K çekim kalitesinde ve geniş açılı kameralar olması da önemli. Geniş açılı kameralarda kendinizi kadraja yerleştirmeniz daha kolay olacaktır.

Videoyu düzenlemeniz gerektiğinde MovieMaker (Windows) ve iMovie (Mac) gibi kolay kullanımlı video düzenleme araçlarını kullanabilirsiniz.

Video bloglarımın daha çok izlenmesini nasıl sağlarım?

YouTube’da Keşfedilmek İçin Videolarınızı Optimize Edin

Videolarınızın görüntülenmesini garantilemek için herhangi bir sihir yok malesef. Her dakika YouTube’a 300 saatlik video yükleniyor. Bu videoların çoğu pek kimse tarafından fark edilmiyor. Videonuzun daha çok kişi tarafından fark edilmesini sağlamak için yapabileceğiniz bazı şeyler var.

youtubeda video bloggeri olmak

Çoğu YouTube kullanıcısı, arama önerilerini ve yan tarafta çıkan ilgili videolar kısmını kullanarak yeni videoları keşfeder. Bu nedenle diğer videolar arasında daha çok izlenme şansı elde edebilmek için kanalınızı ve videolarınızı optimize etmelisiniz. Google’ın ve YouTube’un arama algoritmasını, ilgili videoları ve önerileri etkileyen çeşitli faktörler vardır. Bunların farkında olmalısınız. İlk önce, kanal optimizasyonu açısından yapabileceğiniz bazı şeyler var.

Youtube Video Blogging Kanal Optimizasyonu

  • Videolarınızın sayısı önemlidir. Video arşivlerinizi bir an önce oluşturmaya başlamalısınız. Video sayınızı arttırmak için doğru yayın çizelgesini bulun ve bir içerik yükleme takvimi oluşturun. Düzenli olarak her hafta veya her gün, sıklığını siz belirleyerek videolarınızı paylaşın. Algoritma, düzenli yüklemeleri sever.
  • İçeriğinizi tutarlı bir şekilde yayınlarsanız, tutarlı bir izleyici kitleniz olur.
  • Kanalınızı oluştururken kanal resminizin ebatları 2560 X 1440 px ebatlarında bir resim olmalıdır.
  • İzleyicilerinizde merak ve devamlılık sağlamak için videolarınızda, bir sonraki video içeriği hakkında bilgi verebilirsiniz. Bu izleyicilerinizin sizi dört gözle beklemesini sağlar.
  • Video kalitesi de oldukça önemli bir konu. Yüksek çözünürlüklü videolar, arama sonuçlarında düşük kaliteli videolardan daha önde çıkar. Videolarınızı HD formatında yüklemeye dikkat edin.
  • Abone sayınızın olması da oldukça önemlidir, çünkü geniş bir aboneye sahip olmak izlendiğinizi gösteriyor. Doğal olarak videolarınızın yüklediğiniz andan itibaren bir kitleye sahip olacağı anlamına gelir. Ancak başlangıç için bu etken sizin için geçerli olmayacak.
  • Videonuzu yüklemeden önce, videonuzun dosya ismini hedeflediğiniz anahtar kelimeleri içerecek şekilde değiştirin.
  • İçeriğinizle alakalı olacak anahtar kelimeleri kullanmanız önemlidir. Aramalarda insanların en çok hangi kelimeleri yazarak sizin içeriğinize benzer içerikler aratacağını düşünerek anahtar kelimelerinizi belirleyebilirsiniz.
  • Kullandığınız anahtar kelimeleri mutlaka video başlığında da bulundurun.
  • Video açıklamanızın içerisinde de anahtar kelimeler kullanmak size avantaj sağlar. Hatta açıklamayı uzun uzun yazabilirsiniz. Ayrıca açıklama kısmından web sitenize link eklemek de oldukça etkilidir.
  • Videonuz için anahtar kelimenizin türevlerinde etiketler ekleyebilirsiniz.
  • Kanalınıza ilk defa denk gelecekler ve henüz abone olmayanlar için kanalınızın içeriği ile ilgili bir açılış videosu hazırlayın. Bunu yüklerken ‘Yeni Ziyaretçiler İçin’ sekmesine tıklayıp, Kanal Fragmanı butonundan video seçiminizi yapabilirsiniz.

vloggerlık hakkında ipuçları

Video Bloğum İçin Nasıl İsim Seçmeliyim?

Sizi Temsil Eden Bir İsim Seçin

İster kendiniz videolar yaratıyor olun, isterse yaptığınız harika işleri yayınlayacak olan bir şirket olun kanalınızın adı sizin ya da markanızın adını temsil etmelidir. Zaten bir çok başarılı video bloggerı da kendi adını kullanıyor.
Kanal isimleri, insanların bizimle nasıl bir bağ kuracağı konusunda büyük rol oynar. Bu nedenle seçtiğiniz isin unutulmaz ve özgün olmalıdır.

Amacınız, kanalınızla ilk karşılaşmadan sonra herkesin hatırlayabileceği ve kolayca yazabileceği bir ad bulmak. Kendi isminizi kullanmıyorsanız aşağıdaki seçenekleri göz önünde bulundurmalısınız.

youtuber olmak

İnsanların Telaffuz Edebileceği Bir İsim Seçin

Unutulmaz bir YouTube kanalına sahip olmak istiyorsunuz değil mi? İnsanların kanalınızı hatırlayabilmelerini ve konuşmalarını istiyorsanız, kesinlikle telaffuz edilmesi kolay bir ada sahip olmanız gerekir.

Karmaşık cümlelerden veya birden çok heceden oluşan kelimelerden uzak durun. Mümkün olduğunca basit düşünün.

vloggerlık hakkında merak edilenler

Özgün Bir İsim Seçin

Tamamen benzersiz bir isimle giriş yapmak ve kanalınızı tanımlamak için kendi sözcüğünüzü oluşturmak sizin lehinize olabilir. Mesela, “Oreo” sözcüğü herkesin kullandığı ve bildiği bir isim haline geldi. Bir zamanlar ortada böyle bir kelime yoktu, marka tamamen farklı bir isimle ürününü bağdaştırdı.

YouTube kanalınızı temsil etmek için benzersiz bir sözcük seçerseniz, sözcüğün “mantıklı” olduğundan ve sizi temsil ettiğinden emin olun. Belli kelimeler ve harf kombinasyonları belirli duygular uyandırır (ve bu kültürden kültüre değişebilir), bu nedenle benzersiz bir ad uydururken dikkatli olmalısınız.

video blogging

Size Ait Bir Domaininiz Olsun

Amacınız bir gün ünlü olup büyüyecek bir Vlogger olmaksa, alan adı başkasına ait olmayan bir isim seçmelisiniz. Kendi bulduğunuz adın başkasına ait olmadığını da teyit ettikten sonra o domaini satın almanız gerekir. Sadece kendinize ait olan ve benzerlerinin olmadığı bir adınızın olması sizi bulmayı kolaylaştırır ve karışıklığı önler.

makyaj video blogu

Sosyal Medyada Benzeri Olmayan Bir İsim Seçin

Sosyal medya, özellikle pazarlama söz konusu olduğunda giderek daha da önem kazanıyor. YouTube kanalınızı tanıtmanın en iyi yollarından biri sosyal medyadır.

İleride Facebook, Twitter, Pinterest ve kişisel hesaplarınızı YouTube kanalınızla alâkalı olarak açmak isteyeceksiniz. Bu nedenle mümkünse bu isimlerin isim hakkını alın. İsimler zaten alınmışsa, YouTube kanalınızın ismini yeniden değerlendirmek faydalı olabilir.

vlog açmak için ne yapmalı

Görsellerle İlişkilendirilebilecek Bir İsim Seçin

Bazen bazı isimleri hatırlamakta zorlanırız ancak görsel hafızamız hatırlama konusunda çok daha iyidir. Çoğu profesyonel, bir adı hatırlamanın en iyi yolunun onu görsel temsillerle ilişkilendirmek olduğunu söylüyor.

YouTube isminiz için de aynı mantık söz konusudur. İsminiz görsellerle ne kadar bağdaşıyorsa, rastgele bir kelime dizisinin hatırlanmasından çok daha kolay olur.

Bir sonraki yazımızda Youtube kanalınıza nasıl daha fazla takipçi kazanabileceğiniz, takipçilerinizden yorum ve beğeni almak için neler yapabileceğiniz ve etkili bir vlog içeriği oluşturmak için neler yapmanız gerektiği gibi konulara değinerek size vloggerlığın ipuçlarını vermeye çalışacağız.