Kaya Tırmanışı, Adrenalin ve Doğa Tutkusu

İnsanın kendine güvenini getiren ve kendisini daha iyi tanımasını sağlayan bu adrenalin ve doğa sporu kimileri için bağımlılık yaratan bir spor ve adeta yaşam tarzı haline gelirken kimileri içinse boş zamanlarını renklendiren bir hobi. Dünya çapındaki popülerliği hızla artan bu spor dalı ile henüz tanışmamış olanlara bir şans vermelerini tavsiye ediyorum.

Tırmanmak, tırmanmak, tırmanmak.. Zirveye ulaşmak için çabalamak.. Zirveye ulaştığın her rotada kendi zaferini kutlamak.. Adrenalin, heyecan ve her hamlede bir zorluğu aşma duygusu.. Hem mücadele edercesine doğayla, hem de onunla iç içe olmanın huzuruyla.. Her yükselişte güzelleşen bir manzara ve artan bir adrenalin..Bu bir tutku! İnsanın her anlamda her alanda denge ve uyumudur doğaya ve doğa ile değil kendi ile mücadelesidir aslında.

kaya tırmanışı

İnsanın kendine güvenini getiren ve kendisini daha iyi tanımasını sağlayan bu adrenalin ve doğa sporu kimileri için bağımlılık yaratan bir spor ve adeta yaşam tarzı haline gelirken kimileri içinse boş zamanlarını renklendiren bir hobi. Dünya çapındaki popülerliği hızla artan bu spor dalı ile henüz tanışmamış olanlara bir şans vermelerini tavsiye ediyorum.

kaya tırmanışı

Kaya tırmanışından bahsedecek olursak, bu sporun temeli güvene dayalı diyebiliriz. Malzemeye, partnere ve özellikle kendine çok büyük güven gerektirir. Bir kaç kere düştükten sonra malzemeye ve partnere karşı güven oluşur ancak bu tabi ki hiç bir zaman sıfıra inmez. Zaten bunun bir adrenalin sporu olması da tam olarak bu sebepten 🙂 Ancak güven duygusunu belli bir seviyeye çıkartmak bu sporu daha rahat yapmanızda ve daha zorlu rotalara geçiş yapabilmenizde etken oluyor. Bazı eğitmenler tırmanış sırasında acemi tırmanıcının sırtına ip bağlayarak ummadığı bir anda bilerek düşürürler ki daha çabuk alışsın. Sonrasında bu spora alıştığınız zaman yaralı ellerinizle, çıkmış parmağınızla bile antrenmanlara gitmek içi can atarsınız. Bir kere başladınız mı tam olarak devam etme imkanınız olmasa bile aklınız hep o ipin ucunda kalır benden söylemesi 🙂

kaya tırmanışı

Kaya Tırmanışı Nasıl Yapılır?

Peki, nasıl yapılır bu spor; uzman ekipmanlara, giysilere, ayakkabılara, kasklara, iplere, karabinalara vs. ihtiyaç duyulur. Ekipman gereksinimi kadar nasıl kullanılacağını bilmek de son derece önemlidir. Yapılan spor adrenalin dolu ve dikkat gerektiren bir spor olunca, bu konuda uzman hocalardan ders almakta doğru olacaktır. Bulunduğunuz şehirdeki dağcılık kulüpleri, toplulukları ve üniversitelerin dağcılık kulüpleri bu konuda kolayca bulabileceğiniz ve dahil olabileceğiniz yerlerdir. Bu sporu doğru yaptığınız takdirde kaya tırmanışı yaparak doğada rahatlayabilirsiniz.

Peki kaya tırmanışı için hangi malzemeleri kullanmak gerekiyor?

  • Kask,
  • Tırmanış kemeri,
  • Kaya tırmanış ayakkabısı (friction),
  • Toz torbası ve magnezyum tozu,
  • Tam ip (9 – 10.2mm),
  • Emniyet aleti,
  • HMS,
  • 10 – 12 ekspress.

tırmanış malzemeleri
Kullanılan ekipmanlar bu adrenalin sporu için çok önemlidir. Öyle ki kullanılan ayakkabılar esnek ve bu spora uygun olmalıdır. Friction dışında herhangi bir outdoor ayakkabısı kullanmak sakatlanmalara ve kazalara yol açabilir. Giyilen kıyafetlerin hafif, ter emmeyen , teri dışarı atabilen ve çabucak kurutabilen kıyafetler olması tırmanış sırasında performansınız açısından oldukça önemlidir. Emniyetiniz için ise kullandığınız emniyet malzemelerinin, iplerin ve çivilerin sağlam ve doğru parçalar olması gereklidir.

kaya tırmanışı

Kaya tırmanışı sporunun en önemli konularından biri de yeterli fiziki yapıya sahip olmanızdır. Kaya tırmanışı; güce, esnekliğe, fiziksel yapıya, dengeye, kol ve ayak gücüne bağlı bir spordur. Kol ve ayak kombinasyonunuz, fiziksel yeterliliğiniz ve gerekli dengeye sahip olmanız bu sporla başa çıkabilmeniz için önemlidir. Bunun için kaya tırmanışı yapmadan önce yeterli antrenmanla kendinizi yeterli seviyelere getirmeniz gerekir. Antrenman yapmak için şehir içerisinde kolayca ulaşabileceğiniz yerlerdeki boulder duvarlarını kullanabilirsiniz. Outdoor spor etkinlikleri yapan kurslarda, dağcılık kulüplerinde buna benzer bir çok yerde boulder duvarları bulunuyor.

Kaya Tırmanış Çeşitleri

  • Uzun duvar tırmanışı (Big Wall Climbing)
  • Sportif tırmanışlar (Sport Cilimbing)
  • Serbest tırmanış (Free-Solo)
  • Serbest tırmanış (Bouldering)
  • Yapay tırmanış
  • Tope-Rope
  • Free-Climbing
  • Sport-Climbing
  • Trad-Climbing

Kaya Tırmanışı Rotaları

Türkiye’de kolayca ulaşabileceğiniz tırmanış bahçelerinin sayısı oldukça fazla. Bir çoğunda hazır belirlenmiş rotalar da bulunmakta. Bunların başlıcalarını sizinle paylaşacağım;

Geyikbayırı, ülkemizdeki en büyük ve popüler tırmanış bahçesi denebilir. Her seviyede yüzlerce rota barındırıyor ve bu nedenle yerli yabancı yüzlerce insanın tırmanmak için tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Bu kaya tırmanış cennetinin tek kötü tarafı, Antalya’nın muhteşem doğasına sahip olmasına rağmen, yaz aylarında sıcaklık yüzünden tırmanış yapmaya elverişli olmaması.

heyik bayırı

Ballıkayalar, burası İstanbul’a çok yakın olması ve doğal güzelliği sayesinde bir çok doğa severi kendine çeken bir tabiat parkı. Kocaeli-Gebze’ye bağlı olan bu park, İstanbullu tırmanıcıların sadece 1.30 saat uzağında.

ballıkayalar

Kaynaklar, İzmir’in Buca ilçesine bağlı bir köyden ismini alan bu tırmanış bahçesi; en basit seviyeden, henüz daha proje aşamasında bulunan rotalara kadar her tip tırmanıcıyaelverişli bir yer. Ayrıca şehir merkezine yakın olması sebebiyle de tırmanışçıların gözdesi.

kaynaklar.jpg

Karakayalar, Ankara-Eskişehir karayolunda bulunan bir tatar köyü ve aynı zamanda bozkırın ortasında yükselen kaya bloklarıyla burası bir tırmanış cenneti. Anadolu bozkırlarının ortasında yükselen bu kayaların hemen yanında yemyeşil bir kamp alanı olması da büyük bir şans. Her seviyeden tırmanışçı için, mükemmel deneyimler yaşatacak bir alan. Burada bahar aylarında Türkiye’nin dört bir yanından tırmanışçıların katıldığı tırmanış Karakayalar Tırmanış Şenlikleri de düzenlenmektedir.

karakayalar

Bu bahçelerin yanı sıra; Bursa-Narlıdere, Sakarya-Geyve, Bilecik-Pelitözü, Bilecik- Gölpazarı, Antalya-Olimpos, Eskişehir-Sivridağ, Niğde-Aladağlar, Muğla-Bafa Gölü, Antalya-Çitdibi gibi muhteşem kaya tırmanış bahçeleri de Türkiye’yi bu spor açısından zenginleştirmekte. Yani siz yeterki yapmak isteyin, tırmanacak yer bulmak kolay 🙂 Oralara kadar gitmişken bir kaç gün doğanın tadını çıkarıp kamp yapmadan dönmek olmaz. Tabi bunun için de giderken eksiksiz bir kamp çantası hazırlamak şart, böylelikle doğanın tadını çıkarmaktan başka bir derdiniz olmaz 🙂 Kamp çantanızı nasıl hazırlayacağınız konusunda fikir edinmek için ‘Doğa Yürüyüşü Çantasında Neler Var?‘ yazımızdan da yararlanabilirsiniz. 

Velhasıl zamanında bu sporu yapmış ve bırakmak zorunda kalmış biri olarak söylüyorum, bence geç kalmadan bir doğa sporları kulübüne başvurun. İlk başladığınızda gerekli olan malzemeler kulüp tarafından büyük ihtimalle sağlanacaktır, bu konuda endişe etmeyin. Yanlızca çantanızı hazırlayın ve düşün yollara, benim aklım hala oralarda..