Kamp Çantasında Neler Var?

Rotanıza, deneyiminize, kamp esnasında yapacağınız aktivitelere, kişisel ihtiyaç ve kapasitenize göre değişse de bazı malzemeler var ki, onlar bir kamp çantasının olmazsa olmazları. İster yeni başlayan bir kamp meraklısı olarak ipucu toplayın, ister kendi listenizle karşılaştırıp sağlama yapın. Listemize göz atmadan kamp çantanızı kapamayın!

Bahar geldi. Yeşillendik, renklendik. Meraklandık. Güneş birazcık bile olsa yüzünü gösterdi diye kendimizi çayırlara bayırlara vurasımız geldi. Gelmedi mi?

Hem spor hem doğa meraklılarının ilk aklına gelen kamp yapmak, değil mi? Belki minik bir haftasonu kaçamağı, bir iki gece. Belki de daha uzun. Niyetlenince sorular da peşi sıra geliyor haliyle. En kritik soru ise genelde “Kamp çantasına ne koymalı?” oluyor.

Rotanıza, deneyiminize, kamp esnasında yapacağınız aktivitelere, kişisel ihtiyaç ve kapasitenize göre değişse de bazı malzemeler var ki, onlar bir kamp çantasının olmazsa olmazları. İster yeni başlayan bir kamp meraklısı olarak ipucu toplayın, ister kendi listenizle karşılaştırıp sağlama yapın. Listemize göz atmadan kamp çantanızı kapamayın!

Kamp Çantasında Neler Var?

Kamp çantası

İçini dolduracağınız kamp çantasının ta kendisi! Kaç günlük bir kamp yapacaksınız? Yemeğinizi kendiniz mi hazırlayacaksınız, yoksa civardaki tesislerde mi yiyeceksiniz? Kendiniz pişirecekseniz, yakınlarda malzeme alabileceğiniz bakkal, manav gibi yerler olacak mı? Hava nasıl olacak? Kamp alanına ulaşımınızı nasıl sağlayacaksınız? Ve tabi ki, bir de kondisyon konusu var. Ne kadar ağırlığı, ne kadar süre boyunca taşıyabilirsiniz? Sırtınızda 15 kiloyla dağ tepe bayır yürüyebilir misiniz?

Bütün bu sorular “Hangi çanta?” sorusunun cevabına giden yolda karşınıza çıkacaktır. Buna göre çantanızın kapasitesini belirleyebilirsiniz. 70 litre veya belki 45 litre. Önce değişkenleri belirlemeniz gerekecek.

Kamp çantası alırken, ihtiyacınızı belirledikten sonra mutlaka çantaları birebir üzerinizde deneyin. Unutmayın, boş bir çanta elbette pek rahattır. Mağazalarda çanta denerken içlerine ağırlık koymayı unutmayın.

Bir minik ipucu daha: Eğer yeni bir kamp meraklısıysanız ve düzenli olarak kullanacağınızdan emin değilseniz, kamp çantanızı temin ederken arkadaşlardan ödünç alma, kiralama veya ikinci el satın alma gibi alternatifleri değerlendirmenizi öneririz. Deneyim kazandıkça uzun vadede nasıl bir kamp çantasına ihtiyacınız olacağını kestirebilirsiniz.

Çadır

Çadır mevzusu da kamp çantası gibi çok kapsamlı. Kaç kişilik olmalı, hangi hava şartlarına uygun olmalı, binbir alternatif içinden hangisi sizin için en uygunu gibi pek çok soru var cevaplanması gereken. Ama tüm bunlar başlı başına bir araştırma konusu.

Şimdilik çantanıza bir de çadır koymayı unutmayın demekle yetinelim. Aynen kamp çantasında olduğu gibi, satın almadan önce diğer seçenekleri değerlendirebilirsiniz (ödünç alma veya kiralama gibi).

Kamp Çantasında Neler Var?

Uyku tulumu

Her kamp için gerekli olmayabilir ama genellikle kamp çantalarında bulunur. Eğer kendi aracınızla kamp yapacağınız yere ulaşımınızı sağlayacaksanız, battaniyeleri arabanın bagajına atıp uyku tulumunu düşünmekten kurtulabilirsiniz. Ama eğer böyle bir imkanınız yoksa bir uyku tulumu edinmeniz gerekecektir.

Uyku tulumunuzun boyunuza, kilonuza uygun olduğundan emin olun ki içindeyken rahat edebilesiniz. Kullanımı için ideal sıcaklık aralıklarını hesaba katın ki ne üşüyün ne de terleyin. Uyku tulumunun ağırlığı da önemli tabi ki. Bir de kullanım kolaylığı. Pek çok seçenek karşınıza çıkacaktır. Yeni kampçılara direk gidip bir tulum satın almaktansa tanıdıklardan ödünç alarak test sürüşü yapmalarını öneriyoruz.

Mat

Olmazsa olmazlardan. Zemindeki taşların sırtınıza, oranıza, buranıza batmasını önlemesi, nispeten yumuşak bir zemin oluşturması, ve belki de en önemlisi ısı yalıtımı sağlaması açısından vazgeçilmez bir malzeme.

Mat seçimi kamp çantası, çadır ve uyku tulumu kadar meşakkatli olmasa da dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var yine de. Matınız çadırınıza sığmalı. Boyunuzdan biraz daha uzun olmalı. Çok da ağır olmamalı. Ayrıca matınızı sadece çadırda uyurken değil, çadır dışında otururken, uzanırken de kullanabileceğinizi hatırlatalım. Matsız olmaz. Olur da, biraz zor olabilir.

Sırt çantası

Kamp çantanızın kendisine ek olarak bir de ufak boy bir sırt çantası çok işinize yarayabilir. Özellikle çadırınızı kurup, kamp alanına yerleştikten sonra yapacağınız çevre keşifleri, yürüyüşler için bir sırt çantası şart. Bu çanta birkaç saatlik veya bir tam günlük ihtiyacınızı içine sığdırabileceğiniz kadar geniş olmalı. Günlük yiyecek, su, yedek giysiler gibi malzemelerinizin tamamını alabilmeli. Rahat bir çanta olduğundan emin olmalısınız.

Kamp Çantasında Neler Var?

Yemek gereçleri

Sırtınıza koca bir ev, yatak odası sığdırdık bile. Peki ya mutfak? Eğer yemeklerinizi kendiniz hazırlayacaksanız, kişisel tercihlere bağlı olarak esneyebilecek olsa da, temel olarak şu malzemelere ihtiyacınız olabilir: kamp ocağı (kullanmayı yola çıkmadan öğrenmelisiniz), tencere, çatal, bıçak, kaşık, tabak, matara veya termos (mümkünse kapağı bardak olarak kullanılabilenlerden).

Yiyecek namına yanınıza alabileceklerinize birkaç örnek verecek olursak: makarna (erişte, bulgur, pirinç de olur), tarhana (ya da pek önermesek de hazır çorba), baharatlar (tuz, şeker, karabiber gibi), kuruyemiş ve kurumeyveler, poşet çay, ekmek (etimek, lavaş, galeta da olabilir), kurutulmuş sebze, kurutulmuş et veya sucuk, helva. Yiyecekleri seçerken önemli olan besin değeri yüksek, uzun süre dayanabilir, kullanımı pratik ve taşıması kolay olması. Gittiğiniz yerden bulabileceğiniz malzemeleri taşıyarak kendinize yük etmeyin.

Giysiler

Kişisel tercihlere göre en çok şekillenecek olan kamp malzemesi kalemine geldik. Giysilerinizi seçerken önemli olanlar şunlar: Rahat olmalılar. Ama gerçekten rahat. Esnek, yumuşak kumaşları tercih edin. Olur da bir derenin üzerinden zıplarken ıslanırsanız diye, kolay kurumalılar. Polar kumaşlı giysiler bunun için ideal olanlar. Kamp koşullarında tuvalet ihtiyacınızı gidereceğiniz durumları ve giysi değiştirirken üşümemeyi de göz önünde bulundurarak ekleyelim ki; giymesi ve çıkarması pratik olmalı. Tek bir gece bile kalacak olsanız, mutlaka giysilerinizin her birinin bir yedeği olmalı.

Temel giysiler şunlar olabilir: ayakkabı (su geçirmeyen, tercihen bilekli, daha önce kullandığınız), yağmurluk ( aslında çöp poşeti de olur), iklime göre atkı veya boyunluk, bere, eldiven, termal içlikler; çorap, üst (eşofman üstü, kazak, t-shirt gibi), alt (eşofman altı, yürüyüş pantolonu, şort gibi).

Ayrıca…

En kritik malzemeleri sakın unutmayın:

  • İlkyardım çantası
  • Düzenli olarak kullandığınız ilaçlar
  • Çakı
  • El feneri (Yıldızlar bulutların arkasında kalırsa gece önünüzü görebilmeniz için gerekecektir)
  • Pil (El feneriniz için)
  • Poşet (Çöplerinizi kamp alanında bırakmamak, bir çöp kutusuna taşımak için)
  • Dikiş seti (İğne-iplik. Olur da gerekirse yerini dolduramayacağınız iki basit malzeme.)

Dediğimiz gibi, bunlar temel malzemeler. Hepsi kamp çantanıza sığar mı bilemiyoruz ama katlanan sandalyelerden iskambil kağıtlarına, sinek ilacından mangal kömürüne, şişme yataklardan hamaklara, müzik aletlerinden fotoğraf makinelerine, oltalardan uçurtmalara pek çok şey eklenebilir.

Ayrıca daha minik kaçamaklar için Doğa Yürüyüşü Çantasında Neler Var? yazısını da inceleyebilirsiniz.

Haydi kampa!