İsveçli Bir Marka ve İkonik Çantası Kanken

Günümüzde oldukça ikonik bir parça olan Fjallraven markasının yarattığı Kanken çantalar kadın erkek dinlemeden Dünya’nın her köşesine yayılmış durumda. Tasarım ile bir ilişiği olan ya da sırtına birsürü eşyasını doldurarak gezmeyi çok seven insanların vazgeçemediği bir parça. Anlatmaya önce Fjallraven markasının hikayesinden başlayalım.

Bazı markaların hikayeleri gerçekten ilginç olur, bu da onlardan bir tanesi. Doğayı seven ve İsveç dağlarında dolaşan küçük bir çocuğun sırt çantalarını rahatsız bulmasıyla başlayan bir hikaye ve sonrasında ünü tüm Dünya’yı saran bir outdoor markası olması.. Ancak bu yazıda bizi ilgilendiren kısım bu markanın Kanken modeli olacak. Merak edenler gerekli tüm bilgileri alacak, haydi öncelikle hikayeden başlayalım.

fjallraven dağccılık çantaları

Fjallraven Marka Hikayesi

İsveçli bir marka olan Fjallraven yani Türkçesi ‘Dağ Tilkisi’, İsveçte bir mahsende ortaya çıkıp Dünya’nın her köşesine yayılmayı başarmış. Herşey 14 yaşında bir çocuğun sırt çantalarının konforsuzluğundan şikayet edip bu konuda bir şeyler yapmaya karar vermesi ile başlamış. 1950 yılında Ake Nordin yakın bir arkadaşı ile İsviçre’nin Västerbotten dağlarında trekking yapmaya gitmişler. Bu ikili kamp yapmayı ve outdoor sporları seviyorlarmış fakat yanlarında taşıdıkları erzak ve malzemeleri rahat bir şekilde taşıyamamaları Ake Nordin’in arkadaşının eğlence anlayışına hiç uymuyormuş. 1950 yıllarında yapılan sırt çantaları gerçekten sırta dengesiz bir şekilde asılıyormuş ve bu da ağırlığı sırtınızda daha çok hissettirip ve bu ağırlıkla yürümenizi zorlaştırıyormuş. Ake okuduğu bir yazıda, eğer sırtınızda bir şey taşıyorsanız ağırlığını daha hafif hissetmek için onun olabildiğince yukarıda ve sırtınıza yakın durması gerektiğini öğrenmişti. Ake ailesinin Örnsköldsvik’in yakınında bulunan yazlık evinde annesinin dikiş makinesiyle ilk çantasının denemesini yapmış. Bu çantayı dayanıklı pamuktan bir kumaş ile kaplamış ve deri askılar ile tutturmuş, tahta kullanarak bir form oluşturmuş. Ake yaptığı bu çantadan çok mutlu olmuştu çünkü artık yük sırtına eşit bir şekilde dağılıyor ve sırtı ile çanta arasındaki boşluk sayesinde terlemiyordu. Ayrıca çok daha fazla yükü de sırtında taşıyabilirdi. 

kanken dagcı

Fjallraven markasının doğuşu Ake’nin bu ilk denemesinden tam 10 yıl sonra olmuş. Bu zaman aralğında Ake yeni kurulmuş ve zorlu bir komando birliği olan Karlsborg’daki FJS Parachute Ranger okulunda askerliğini yapmış. Orada bulunduğu sırada askerlik kampçılık ve avcılık gibi alanlarda kullanılacak dayanıklı malzemelere ihtiyaç olduğunu ve bu konuda bir pazar eksiğinin olduğunu anladı. O zamanlar bu nitelikteki malzemelere sadece elit ve rütbeli kesimler ulaşabiliyormuş. Ve nihayet Ake kendi markasını kurmaya karar vermiş ve 1960 yılında Fjallraven adının tescilini alarak ailesinin yazlığındaki bir odayı ofis olarak kullanmaya başlamış. Böylece Ake 1 yıl boyunca evinin mahsenini bir fabrika ve Ar&Ge departmanı olarak kullanmış. Ake artık alimünyum kullanarak form verdiği çantaları burada yaratmaya başlamış. Bunun yanı sıra dayanıklı çadır malzemeleri ile outdoor kıyafetler ve uyku tulumları üretmeye de başlamış. Ürettiği bu malzemeler askeri birlikler tarafından çok beğenilmiş. İşte kadın erkek dinlemeden Dünya’nın her köşesine yayılan bu marka’nın orataya çıkış hikayesi böyleymiş. 

kaynak: http://www.fjallraven.com/about-fjallraven/history

fjallraven çanta

fjallraven çanta modelleri

Gelelim günümüzde oldukça ikonik bir parça olan Fjallraven markasının yarattığı Kanken çantalara. Kanken Türkçe’de taşımak anlamına geliyor. Tasarım ile bir ilişiği olan ya da sırtına doldurduğu eşyalarla gezmeyi çok seven insanların vazgeçemediği bir parça. Hipster bir görünümü de var bu çantanın ama sadece hipster gençler kullanmıyor, mini boylarını İsviçre’de ve yurt dışında bir çok küçük çocuğun okula giderken kullandığını görebilirsiniz. Almak isteyip öğrenci bursuyla veya yeni başladığı işten aldığı asgari ücretle bu çantaya ulaşamayanlar Kanken’in neden bu kadar tutulduğunu ve neden bu kadar pahalı olduğunu merak ediyorlar. Biz de neymiş diye merak ettik ve sizler için bu yazıyı oluşturduk. 

kanken mini boy

Kanken çantalar bakıldığında bir ana bölme, önde bir küçük bölme ve iki yan cep olarak basit tasarlanmış bir çanta. Yan ceplerinin derin olması çantaya işlevsellik katıyor. Evet çok da enteresan bir görüntüye diğer çantalarda olmayan bir yapıya sahip değil gibi görünüyor. Ama bakalım bu çanta insanları kendine nasıl çekiyor, kullananlar neden ondan vazgeçemiyor, sanırız küçük sırları var 🙂 

Kanken Çantaların Özellikleri

Çantanın formu asla bozulmuyor!

Bu tarzda tasarlanmış bir çok çanta içini çok doldurduğunuzda formunu kaybediyor ve bu şekil bozukluğu bazılarını rahatsız ediyor. Bu çantanın sert malzemesi ve kutu gibi formundan dolayı ne kadar doldurursanız doldurun şeklini asla kaybetmiyor. 

kanken sari renk

Kullanışlı çanta boyutu;

Kanken görüntü olarak derli toplu bir çanta, durum böyle olunca insan içine en fazla ne koyabilirim ki diye düşünüyor. Halbuki çantanın boyutuna göre içine doldurabileceklerinizin kapasitesini görünce hayrete düşüyorsunuz. Yani anlayacağınız eline ne gelirse lazım olur diye çantasına doldurmaya meyilli olan insanlar için bu bakımdan ideal. 

kanken-sitr-c-antasi

Fermuar kullanımı;

Bu çantanın bir diğer işlevselliği fermuarların yukarıdan yanlara doğru bir kapak gibi açılabiliyor olması. Mesela çantadan laptopunuzu çıkarmak istediğinizde çantayı yanlarından itibaren açmadan sadece üstten açarak rahatça çıkarabiliyorsunuz.

kanken-laptop-c-antasi.png

Tüy kadar hafif materyal;

Kanken’in bu özelliğini gözden kaçırmak imkansız, en dikkat çeken ve bilinen özelliği bu zaten. Diğer kanvas kumaşından yapılan bez çantaların boş olduklarında bile belli bir ağırlığı vardır. Kullanıcılarının en sevdiği özelliği Kanken çantaların materyalinden dolayı ekstra ağırlık yapmaması. Çantanın yapımında Dünya’da sadece Japonya’da üretilen Vinylon-F kumaşını kullanmaktadır. Hem çok hafif hem de çok sağlam olmasının sebebi bu kumaş cinsidir.

Su geçirmez özelliği;

Yağmurlu havalarda bile bu çantayı gönül rahatlığıyla kullanabiliyorsunuz.

Malzemelerinin dayanıklılığı;

Kanken çantaların pahalı olduğu bir gerçek ama bu çantayı yıllarca dağılmadan kullanabiliyorsunuz. Hatta dayanıklılığını anlatmak için babadan oğula geçen bir çanta olduğu da söyleniyor. 

kanken-c-anta-boyutlari

Yani anlayacağınız 1978 yılında ilk defa piyasaya çıkan bu çanta öncelikle dayanıklılığa ve sağlamlığa önem veren insanların vazgeçilmezi. Tabi ki bu sıralar sırf moda olmasından dolayı kullananlar da var. Moda dünyasında, sosyal medyada ikon olmuş insanlar, bloggerlar vs. sırf moda olmasından dolayı bu çantadan bir tane edinmezse olmaz.  Çanta’nın kumaşının kullandıkça solduğu ve leke tuttuğu da biliniyor ancak bu çantayı tercih edenler onu bu şekilde kabul ediyor. Kumaşının özelliğinden dolayı belli bir süre sonra solması normal ve vintage tarzı seven insanların bu daha çok hoşuna gidiyor. Converse gibi düşünün bir zamanlar yeni aldığımız converse’leri bile toprağa çamura girerek kirletirdik ilk günden ‘converse’in kirlisi makbuldür’ diyerek 🙂 

Kanken çantaların hastalarına Kankenist deniyor. Siz de Kankenist olmaya adaysanız, Türkiye’de bu çantaları satın alabileceğiniz aynı isimde ( Kankenist.com ) bir alışveriş sitesi de bulunuyor. Pahalılığından dolayı bu çantayı alamayanlar da üzülmesin. Tabi ki özellikleri gerçeği gibi olmayacak ama görünüşüne önem veriyorsanız, benzerlerini internette alışveriş sitelerinde kolaylıkla bulabilirsiniz 🙂