Doğa’nın Özgür Bitkisi Air Plant (Hava Bitkisi)

Baharın gelmesine daha çok var ancak bahçe sanatları içinde farklı bir güzelliği olan air plant yani hava bitkileri bize ilham getirdi. Çiçek meraklılarına, henüz tanışmayanlara bu ilginç bitki türünü, nasıl yetiştirildiğini ve inceliklerini anlatmak sizi bu doğanın özgür bitkisiyle tanıştırmak istedik.

Baharın gelmesine daha çok var ancak bahçe sanatları içinde farklı bir güzelliği olan air plant yani hava bitkileri bize ilham getirdi. Çiçek meraklılarına, henüz tanışmayanlara bu ilginç bitki türünü, nasıl yetiştirildiğini ve inceliklerini anlatmak sizi doğanın bu özgür bitkisiyle tanıştırmak istedik.

Bitkiler alemindeki yeri Bromeliaceae familyasının genel adıyla Tillandsia (namı diğer Air Plant veya Aka Tillandsia) ismiyle anılan bitkileridir. Air plantlar Meksika, Orta Doğu ve Güney Amerika’ya özgü yaklaşık 730 farklı türü barındırır. Bu bitkilerin yetiştirilmesi çok kolaydır. Adından da anlaşılacağı gibi havayı, esintiyi ve güçlü ışığı çok sever. Durgun havası olan ve karanlık olan mekanlarda ölmeye mahkum olur.

Hava Bitkileri bir ağaçta, bir konukta veya herhangi bir objede asalak olmadan yaşayabilirler. Köklerini yalnızca bir yere tutunmak için kullanırlar. Bu yüzden ve bakımı da kolay olduğu için dekorasyon için ideal bir bitki olduğunu söyleyebiliriz. Hatta dekorasyonun favorilerindendir.

air plant dekorasyon

Tillandsia konuklarından kesinlikle herhangi bir besin almaz. Işık altında fotosentez yoluyla kendi besinini kendisi üretebilir. Air Plant bulunduğu ortamın havasından, nemi ve besinleri kapabilecek düzeyde küçük kanalcıklara sahiptir. Bu bitkiler ana vatanlarında genellikle ağaçların dallarında ve elektrik direklerinde havadar havadar yaşarlar 🙂 Yaprakları havadaki tozdan, üstüne konan kuşların pisliklerinden bile azot, fosfor potasyum gibi gerekli olacak besin kaynaklarını alır.

Yetiştirilmesi kolay dedik ayrıca çok da dayanıklıdır ancak kendisine gereken özen de gösterilmedir. Bitkinizi yetiştirirken gerekli özeni gösterdiğinizi taktirde uzun süre sizi mutlu edecek ve birçok yavru tillandsialara sahibi olmanızı sağlayacaktır.

air plant mas

Peki Hava Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılıyor?

hava bitkisi sulama

Hava Bitkisini kurak yaz aylarında haftada 2-3 kere sulamalısınız. Tabi ki sulama işleminin köklerle hiç bir alakası yok, yapraklara su püskürtmek gerekiyor. Eğer serin ve nemli bir iklimde yaşıyorsanız haftada bir kere sulamanız yeterli olacaktır. Tillandsia (Air Plant) sulandıktan sonra 3-4 saat içerisinde esinti ile kuruyabileceği bir ortama alınmalıdır. Uzun süre ıslak kalırsa bitki zarar görecektir.

Düzenli olarak Hava Bitkisine su püskürtmek bitkiyi oldukça mutlu edecektir. Ancak iklimine göre sulama olarak sadece su püskürtmek yetersiz kalabilir.

tillandsia bakımı

Tillandsia (Air Plant) sulamanın en kolay yolu geniş bir kaba bitkinizi alın ve kabı su ile doldurun. Kullanacağınız su çeşme suyu olursa kireçli olduğu için bitkiye zarar verebilir. Eğer çeşme suyu kullanacaksanız da suyu 1 gün dinlendirmeniz söyleniyor. Ayrıca saf su ve ters osmos gibi mineralce az suları kullanmamanız gerekiyor. Bazı markaların mineralce zengin sularını kullanabilirsiniz. Su ile doldurduğunuz kabın içerisine Hava Bitkisini ters çevirek koyunuz ve tamamen ıslandığından emin olunuz. 20-30 dakika boyunca bitkiyi kap içerisinde bırakınız. Daha sonra hava bitkisini çıkartıp 4 saat içinde kuruyabileceği esintili bir ortama alınız.

Bitkinin su ihtiyacını bitkiye bakarak anlayabilirsiniz. Eğer su ihtiyacı çok görünüyorsa 20 dakika olan süreyi 1 saate uzatabilirsiniz. Sağlıklı bir Tillandsia (Air Plant), Hava Bitkisi genişçe açılmış yapraklara sahiptir. Susuz kalmış bitki ise dar içine kapanık yapraklara sahiptir.

Hava bitkiniz çiçek açmak üzereyse veya çiçeği açmışsa çiçekli kısımlarını asla suya batırmamak gerekiyor. Eğer suyun içinde çiçekli kısım uzun süre kalırsa çürüyecektir.

hava bitkisi terraryum

Bitkinize terraryum gibi kapalı bir yerde bakıyorsanız tekrar içine koymadan önce mutlaka kuruduğundan emin olunması gerekiyor. Kapalı alanda ıslak kalırsa bitkinizin ölmesi kaçınılmaz.

Bu bitki için Bromeliad diye özel bir gübre var. Gübre ayda iki kere kullanılabilir ve gübrenin kullanımı bitkinizin çoğalıp çiçek açmasına yardımcı olacaktır.

air plant dekoratif

Hava Bitkisinin Çoğaltılması

airplant

Zamanla bitkiniz yeni yapraklar, çiçekler üretecek ve eskiler kararıp çürüyecek. Bitkinin yavruları kendi boyunun yarısına ulaştığı zaman onları ayırabiliyorsunuz. Kararan yaprakları da keserek alabilirsiniz. Ayrıca yavruları illa ayırmanız da gerekmiyor. Eğer ayırmazsanız küçük bir koloni şeklinde bir arada yaşayabilirler. Kendi doğal ortamlarında da onları ayıran kimse yok bu şekilde koloni halinde varlıklarını sürdüyorlar 🙂

Hava Bitkisi Sunum Önerileri

dekorasyon hava bitkisi

Bitkinin bakımı ile ilgili ayrıntılar bu kadar gelelim sunumuna. Bu bitkiyi dekoratif olarak ne şekilde nelerle birlikte kullanabiliriz bu konuda da bir kaç önerimiz olacak. Hava bitkileri toprağa, saksıya ihtiyaç duymadığı için bir çok farklı şekilde sergilenebilir. Paslanmaz tellere tutundurabilirsiniz, driftwood dediğimiz aşınmış ağaç parçalarına yapıştırabilirsiniz. Air plant doğal ağaç parçalarıyla kullanıldığında sanki onların bir parçasıymış gibi daha doğal bir görüntüde oluyor, bu yüzden dekorasyonda genellikle ahşaplar tercih ediliyor. Bitkiyi yapıştırmak için de zararlı maddeler içermeyen akvaryum silikonu kullanabilirsiniz, köklere zarar vermeyecektir. Eğer bitkiyi bir malzemeye yapıştırıyorsanız kullanacağınız malzemenin suyla tepkimeye gireceğini unutmayın.

air plant sunum

Kuru dal, ağaç parçaları kullanmak istemiyorsanız da bitkinizi neye koyacağınız sizin yaratıcılığınıza kalmış. Deniz kabukları, taş parçası, havadar bir teraryum fanusu, mumluk veya istediğiniz bir yere iple asabilirsiniz. Aslında bu bitki ile yapabileceğiniz dekorasyonda bazı püf noktaları dışında pek bir sınır yok. Yetiştirilmesi anlatınca biraz meşakkatli gibi görünse de bitkinizin püf noktalarını çözüp yetiştirmeye başladığınızda onu çok seveceksiniz 🙂