Denizleri Aşıp Gelen Sanat: Driftwood

Driftwooddan yapılan heykeller objeler tam olarak belli bir kalıp ve düzen içerisinde olmuyor. Tamamen doğaçlama ve soyut çalışmalar, aynı bulutları bir şeylere benzettiğimiz gibi bu çalışmalarda sanki kendiliğinden tesadüfen bir şeye benzer oluvermiş gibi duruyor. Benim için ilgi çekici ve farklı gelen yanı da bu oldu.

Gün geçmiyor ki yeni bir sanat dalı ile karşılaşmayalım diye bir giriş yapmak istiyorum 🙂 İnternette gezinirken karşılaştığım driftwood sanatı hem ismi ile hem de ortaya çıkan sıradışı işler ile gerçekten ilgimi çekti. Driftwood ile yapılan heykeller objeler tam olarak belli bir kalıp ve düzen içerisinde olmuyor. Tamamen doğaçlama ve soyut çalışmalar, aynı bulutları bir şeylere benzettiğimiz gibi bu çalışmalarda sanki kendiliğinden tesadüfen bir şeye benzer oluvermiş gibi duruyor. Benim için ilgi çekici ve farklı gelen yanı da bu oldu.

driftwood obje

Peki nedir bu Driftwood? 

Deniz ve nehir kenarlarında su ve rüzgarın etkisiyle çürüyen, renk değiştiren ve ağacın cinsine göre eğilip bükülen dal parçalarına driftwood deniyor. Özellikle deniz kenarındakiler tuzlu suyun etkisiyle çok daha güzel deforme oluyorlar. Bu dallar pek çok deniz ve nehir canlısı, kuş için de besin kaynağı oluşturuyor… Alanyalılar bu denizlerin sürükleyip getirdiği dal parçalarına yallos adını veriyor. 

6 driftwood art

Bu sanat dalını pek kimse bilinmiyor. Belki bu odun parçaları kimilerinin sobasına odun oluyor. Ama işin meraklılarının eline düşünce harika birer sanat eserine dönüşüyorlar. Ortaya çıkan eserler tek ve özgün oluyor bir daha aynısından yapmak pek mümkün değil. 

driftwood-art-from-hungary2.jpg

driftwood-art-from-hungary1.jpg

Yukarıda ve yazıda paylaştığım bazı resimler Macaristanlı bir Driftwood sanatçısı olan Tamas Kanya tarafından yapılmış. Yapılan heykellerde sadece parça birleştirme var onun dışında yontma, oyma gibi işlemler yapılmamış. Yukarıdaki resimlerde yapılan benzetmeler de çok yaratıcı ve eğlenceli olmuş 🙂

Yapılan iş çok da kolay değil aslında. Çünkü işin ham maddesini oluşturan ağaç dalları gidip herhangi bir yerden satın alınmıyor, belli başlı bir yeri yok. Vaktinizi ayırıp sahil kenarlarını nehir kenarlarını adım adım dolaşmanız, belki kumların altına gizlenmiş olanları bulmanız gerekiyor. Bu odun parçalarının da elinize ulaşana kadar geçirdiği uzun bir yolculuk var aslında. Yağmur sularıyla akarsulara karışıp oradan da akarsuların denize taşıdığı bu parçalar, hem akarsularla yaptıkları uzun yolculuk hem de denizlerde geçirdiği uzun bir süre sonunda bu enteresan şekilleri alıyorlar. Adeta törpülenmiş ve zımparalanmış bir halde kumsala çıkıyorlar üzerinde bu şekilde bir işlem yapmayı da gerektirmiyor bu sayede.

driftwood

Bu işi yapan kişilerin eline düşen bu odun parçaları birer sanat eserine dönüştükten sonra zevkli insanların evini deniz kokulu dekorasyon malzemeleri olarak süslüyorlar. Hatta bu odun parçalarından yapılan mobilyalar bile var. Ben aşağıdaki yatağa bayıldım. 

driftwood  mobilya

driftwood

Bu iş için parçalar sahilden toplanıyor, çalışılacak yere götürülüyor. Üzerindeki kumu tuzu yıkanarak temizleniyor ve güneşli bir ortamda kurutuluyor. Sonrasında büyüklük küçüklüklerine göre ayrılıyorlar. Bundan sonrası her zamanki gibi yapacak kişinin yaratıcılığına kalıyor. Bazen tek bir parça; başlı başına bir obje olabiliyor. Bazen de birkaç parça; çivi, vida ya da yapıştırıcı gibi yöntemlerle bir araya getirilerek özgün objeler oluşturuluyor.

driftwood sanatı

Deniz kenarından çakıl taşı toplayıp onları boyama sanatını da biliyorsunuz. Özellikle taş boyayanlar bence bu sanatla da tanışabilirler. Sahilde yalnız başına kumların üzerinde bekleyen bu odun parçalarını da alın ve onlara hayat verin. Bu deforme olmuş odun parçaları evinizde ya da işinizde kullanabileceğiniz, deniz kokusu yayan harika dekoratif nesneler olacak.