Bir Meditasyon Dansı: Poi

Bir Meditasyon Dansı: Poi – Blog.

Poi Dansı enteresan bir dans olmakla beraber son yıllarda oldukça popülerleşti. Özellikle psychedelic ve trans müzik severler için başta gelen hobilerden biri oldu. Bu tür müziklerin çalındığı festivallerde müzik, poi dansının neon ışıklı toplarına inanılmaz uyumlu bir backgraund oluyor. Bu yüzden underground festivallerin vazgeçilmezi. Rengarenk topların ahenkle çevrilişi, yapan kişi için danstan da öte bir meditasyon hali gibi görünüyor ve izleyenler de kapılıp gidiyor. Poi çevirmek bu sebeple merak uyandırıyor.

Peki nereden çıkmış bu dans? Önceleri kimler, ne amaçla yaparmış bir de ona bakalım. Bu dans yıllar önce Yeni Zelanda’da Maori insanları tarafından erkeklere savaşta güç ve koordinasyon yetisi kazandırmak için kullanılıyordu. Dinamik hareket yetilerini bu şekilde geliştiriyorlardı. Kadınlar ise dokuma yaparken ellerininin esneklik kazanması amacıyla yapıyordu. O zamanlar kutsal savaş dansı olarak ortaya çıkmış bu dans stili şimdilerde bir performans sanatı ve meditasyon yöntemi. Poi o günlerden itibaren Yeni Zelenda’dan Avusturalya’ya yayılmış, İngiltere’de geliştirilmiş ve orada bir terapi yöntemi olarak kullanılmaya başlamış. Ergenlik çağlarındaki gençlerin odaklanma sorunlarını gidermek ve gerginliklerini azaltmak için uygulanıyormuş.

maori poi

Poi’nin bir de kelime anlamına bakacak olursak ipin ucuna bağlanmış ağırlık anlamına geliyor. Ancak poi elde etmeniz için ip yerine herhangi bir şey de kullanabilirsiniz, uçlarına ağırlık bağlamanız yeterli. Kumaş yada eşarbın ucuna renkli toplar bağlayarak da poi elde edebilirsiniz ya da diz altı çoraplarınızın uçlarına ağırlık bağlayıp düğümleyerek:) Ateşli poi dansı gösterisi yapanlar da poilerini kendilerini yapmak isterlerse, klozet zincirleri gibi bir zincir elde edip bunların ucuna tenis toplarını geçiriyor, tenis toplarını alkole batırıp yakıyorlarmış. Poi görsel bir show olarak yapan kadar izleyenlere de oldukça keyif veren bir dans. Ateşli, kuyruklu, kanatlı, fosforlu ve ışıklı olmak üzere beş çeşit poi bulunuyor, nasıl görünmesini istiyorsanız öyle hazırlıyorsunuz. İdeal boy el hizanızdan omzunuza kadar olan mesafede bir poi ile çalışmak.

poi dansı

Poi çevirmenin farklı stilleri de var;

Chase(takip): Bu stilde kumaş bileğe dolanıp eller arkada birleştiriliyor ve poi geriye doğru çevriliyor.
Butterfly(kelebek): Kumaşlar bileğe dolandıktan sonra öne bir adım atılarak poi çapraz çevriliyor.
Fountain(çeşme): Kumaş bileğe dolandıktan sonra eller havaya kaldırılarak, poinin bir ucu öne, bir ucu arkaya doğru hareket ettiriliyor. 
Flower(çiçek): İki el ile daireler çizilerek hareket ettiriliyor, bu hareket başın üzerinde de yapılıyor.

poi poi
Bu dans insanı tamamen kendiyle başbaşa bırakıyor, dansı yaparken başka birşey düşünmek mümkün değil hatta bir süre sonra topları çevirip dans ettiğinizi bile unutacak kadar derin trans hallerine geçiyorsunuz. Zaten en önemlisi poi çevirdiğinizi unutmak, sadece arka plandaki müziğe kapılmak, bedenin ritmiyle ona eşlik etmek ve nefeslerinize odaklanmak. Hatta bir süre sonra gözlerinizi kapatarak bile devam edebiliyorsunuz. Günlük sorunlarınızdan uzaklaşıp zihninizi boşaltıyor ve sonrasında tazelenme hissini yaşıyorsunuz. 

poi dansı

Uğraşıcılarına çok şey öğreten ve çok faydası olan bir şey poi çevirmek. Vücudunuzun özellikle ellerinizin esnekliği için çok faydalı olduğunu söylememize gerek bile yok. Ayrıca vücudunuzdaki kas gücünü de arttırıyor. En önemli özelliği ise bu dansın uygulayıcılarının odaklanma ve ritim duygusunu geliştirmesi. Poi çevirirken eller ve vücut muhteşem bir şekilde koordine oluyor. Çevrilen toplar ile vücudun hareketleri dengeyi sağlamayı ve odaklanmayı gerektiriyor. Performans içerisinde zihniniz berraklaşıyor. Beynin sağ ve sol yarım küreleri arasındaki mücadele gerçeklik ve bilinçaltı mücadelesine dönüşüyor ve adeta transa geçiyorsunuz. Yoga ve meditasyon ile de ilgilenip yapıyorsanız, poi çevirmek bu ikilinin bir tamamlayıcısı olabilir.

İzlerken insan hem büyüleniyor hem de nasıl yapılır bu hareketler diye hayretler ediyor. Ben bu yazıyı yazmak için bir çok poi videosu izledim ve şimdi ben neden yapmayayım ki demeye başladım. Sanırım evde kendime çoraplardan bir poi yaparak denemelere başlayacağım. Siz de bu yazıyı okuduktan sonra videolara dalarsanız eğer kendinizi evde çoraplarınızın ucuna ağırlık doldururken bulabilirsiniz, benden söylemesi:)