Bir başka bez bebek: Tilda

Kimdi bu Tilda Hanım? Neydi bu bebekleri farklı kılan? Nasıl oluyordu da hepimizin aşina olduğu, bildiğimiz bez bebek böylesine bir karizmayla atölyeleri büyülüyordu? Bir de dünya çapında meşhurmuş ki sormayın…

Geçen günlerde bir video çekimi için Mor Atölye’nin yolunu tuttuk. Hem meraklı, hem de pek hamarat kadınların katıldığı bir Tilda Bebek Workshopunun misafiri olduk. Katılan herkes çok şey öğrendi, çok eğlendi ve nihayetinde günün sonunda nur topu gibi Tilda’ları oldu.

Aslında herhangi bir bez bebek yapımından çok da farklı ilerlemiyordu bu workshop. Ama yine de havasından mı suyundan mıdır bilinmez, “Tilda” ismi bütün atmosferi avucunun içine alıp kumaşlara, elyaflara, iğneye ipliğe ve bebeklerin yüz ifadelerine işleyiverdi bir şekilde.

Mor Atölye’deki workshop boyunca eğitmenimiz Bahar Gökçen Tilda bebekler hakkında ufak tefek bilgilerle bizi donattıysa da, merakımız depreştikçe depreşti. Araştırmadan edemedik. Kimdi bu Tilda Hanım? Neydi bu bebekleri farklı kılan? Nasıl oluyordu da hepimizin aşina olduğu, bildiğimiz bez bebek böylesine bir karizmayla atölyeleri büyülüyordu? Bir de dünya çapında meşhurmuş ki sormayın… Burnumuzu sokmadan edemezdik.

Tilda’nın annesi Tone Finnanger

Tone FinnangerTilda da bir bez bebek. Tilda’nın da bir annesi var. Norveçli Tone Finnanger Grafik Tasarım ve Resim alanlarında eğitim almış. Değişik hobilere ve el sanatlarına her zaman düşkün biriymiş. Günün birinde animasyon filmlerde kullanılması fikriyle yola çıkarak bir bez bebek tasarlamış. Tone Finnanger 1999 yılında, henüz 25 yaşındayken Tilda karakterini oluşturup kumaşlar, elyaflar, aksesuarlar ve dikişin yanısıra türlü el becerilerinin de yardımıyla bu fikrini hayata geçirmiş.

Tilda öngörülemez bir şekilde, birden bire dünya çapında olağanüstü bir ilgiyle karşılaşmış. Tabi annesi Tone Finnanger de şaşırmış bu duruma. Dünyanın dört bir yanından hobi, dikiş nakış, el işi, bez bebek meraklıları Tilda’nın peşine düşmüş.

Tilda dünya turunda

Tilda’nın annesi Tone Finnanger de bu merakı insanların kursağında bırakmamış ve Tilda’nın nasıl hayata geçirilebileceğini, dikiş kalıplarını, kumaş örneklerini, gereken tüm malzemeleri ve ipuçlarını ilham verecek bir şekilde, şahane görsellerle donatılmış bir kitapta toplamış. Kitap elden ele, dilden dile tüm Tilda meraklılarına sunulmuş. Avrupa, Amerika, Asya… Kıtadan kıtaya dolaşarak dünya turuna çıkan Tilda, 18 dilde meraklılarına hikayesini anlatmaya başlamış.

Kitaplarla sınırlı kalamamış Tilda’nın hikayesi. Tilda’nın bedeni ve elbiseleri için kalıplar, kumaşlar, düğmeler, dolgusu için elyaf, saçları için yün, süsü püsü için danteller, biyeler, boncuklar ve tabi ki tüm bunları dikmek için uygun iğne ve ipliklerden oluşan gerekli malzemeler Tilda Yapım Kitleri olarak hazırlanıp piyasaya sürülmüş. Yılbaşı, bahar dalları, yaz tatili gibi çeşitli dönemsel konseptlerle, yepyeni fikirler, kalıplar ve ürünlerle Tilda’nın dünyası gittikçe büyümüş. Alternatifler arasından seçtikleri bir kitap ve kit ile başlamış tüm meraklılar kendi Tilda’larını yapmaya…

Tilda’yı Tilda yapanlar

Neden Tilda bu kadar meşhur olmuş? Niye sade bir bez bebek olmakla yetinmeyip bir karakter haline gelmiş? Çok basit. Tilda’nın nev-i şahsına münhasır bir duruşu var da ondan.

Tilda

Boncuk boncuk bakan iki göz. Pembe yanaklar. İncecik uzun bir beden, kollar ve bacaklar. Tilda naif bir hanfendi. Naif ama, biraz da kibirli bir çıtkırıldımlık var üzerinde. Düz bir elbiseyle yetinemiyor o. Yakasında bir broş, boynunda inci bir kolye, saçında bir kurdele… Süslenmeden edemeyenlerden. Bir o kadar da romantik. Elbiselerinin pastel tonlarından ve zarif kesimlerinden belli. Mükemmel olmak gibi bir derdi yok Tilda’nın. O zaten her haliyle mükemmel!

Tilda’nın ötesinde…

Tilda’nın kendisi başrollerde olmazsa olmaz, evet ama bir de yan roller var ki bahsetmeden geçemeyiz. Tilda’nın kocaman bir dünyası var. Bir evi, evinde eşyaları, aksesuarları, hayvan arkadaşları var.

Şöyle düşünebiliriz: Mesela, Tilda’nın en çok keyif aldığı aktivite ne olabilir sizce? Tabi ki çay partisi! Peki bir çay partisinde Tilda’ya ne gerekir? Fincanlar, çaydanlık, minik pastacıklar, birkaç işlemeli mendil ve arkadaşlar.

Tilda

Yeni başlayan Tilda meraklıları için öneriler

  • Öncelikle Tilda’yı tanıyın. Düzenlenen Tilda Workshoplarından birine katılmakla başlayabilirsiniz. Böylece hem temel becerileri ve bilgileri edinir, hem de uygulamalı olarak kendi Tilda’nızı yaratırsınız.
  • Tilda ile kendi kendinize de tanışabilirsiniz elbette. İnternette pek çok kaynak var. Fotoğraflar, kalıplar, videolar… Henüz Türkiye’de satılmıyor ama yurtdışından kitaplar sipariş edebilirsiniz. Tilda Yapım Kitleri ile kendi kendinize deneme yanılma yöntemiyle veya kaynaklardan öğrendiklerinizle Tilda’nızı yapabilirsiniz.
  • Yaratıcılığınızı kullanın. Tilda, her meraklının üzerinde kendi izini bırakmasına elverişli bir tasarım. Saçlara, elbiselere, aksesuarlara kendi dokunuşunuzu ekleyin. Başlarken kalıpları takip ederek uygulamak daha mantıklı olabilir ama sonrası için hayalgücünüzü de işin içine katmayı ihmal etmeyin.
  • Muhtemelen Tilda’nızı kendinize saklamak isteyeceksinizdir 🙂 Ama belki sonraki Tilda’larınızı sevdiklerinize hediye de edersiniz. “Benim oğlum ne yapsın ki bez bebeği?!” diyorsanız, unutmayın ki Tilda bez bebekten ibaret değil. Tilda bir form, bir karakter tasarımı. Bebek dışında, Tilda formunda pek çok kalıp var. Mesela, zürafa, tavşan, kedi gibi…

Tilda

İyi eğlenceler!